Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra posthumno dodijeljen Draganu Jovičiću

U slučaju Dragana Jovičića, izuzeće od ustaljenog pravila da se ova nagrada treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života je potpuno opravdano, navode iz Direkcije MESS-a.

Nepregledno bogata biografija Dragana Jovičića (Arhiva)

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS ove godine najznačajnije festivalsko priznanje, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, odlučila je prvi put posthumno dodijeliti Draganu Jovičiću, koji je iznenada preminuo prošle godine u noći 5. na 6. novembar od posljedica korona virusa.

Iako je u svojoj suštini ova nagrada priznanje koje se treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, iz Direkcije navode kako vjeruju da je, u slučaju Dragana Jovičića, izuzeće od ustaljenog pravila potpuno opravdano.

Ceremonija uručenja nagrade bit će upriličena u četvrtak, 7. oktobra, u 13 sati u Kamernom teatru 55.

“Kao glumac vanredne kvalitete od 1987. u Kamernom teatru 55 odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu. Svakim od tih igranja učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan sa sobom nosio i na druge prenosio. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. U tom periodu se Dragan, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama, glumom borio protiv mržnje i rata, a u postratnom vremenu, zatekavši se u novim okolnostima, smatrao je da je njegov zadatak da se na svoj način i svojim oružjima bori protiv neznanja, mržnje, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku i u društvu”, stoji, između ostalog, u obrazloženju Direkcije.

Bogata biografija i brojne nagrade

U nepregledno bogatoj biografiji Dragana Jovičića izdvaja se predstava Ay, Carmela, koju je na sceni SARTR-a sa svojom kolegicom Selmom Alispahić igrao čak 21 godinu. Ay, Carmela je nastala u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 1999. godine i jedna je od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava bosanskohercegovačkog teatra.

Posljednji put su je Selma Alispahić i Dragan Jovičić odigrali u junu 2020. na Ljetnoj sceni kada se nakon duge pauze, uzrokovane pandemijom korona virusa, SARTR vratio publici.

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Među njegovim brojnim nagradama je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS. Kao takav, od 2016. godine pa sve do odlaska sa ovog svijeta, Dragan je bio i predsjednik MESS–ovog Umjetničkog savjeta, podsjećaju iz Direkcije Festivala MESS.

Izvor: Agencije