ZagrebDox: Filmske priče koje su trebale biti ispričane

Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, takmiči se 16 filmova (Ustupljeno Al Jazeeri)
Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, takmiči se 16 filmova (Ustupljeno Al Jazeeri)

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 4. do 11. oktobra u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova, saopćili su organizatori festivala.

Takmičarski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, a donosi tridesetak filmova koji, svaki na svoj način, progovaraju o nizu društvenih problema, fenomena, živopisnih ličnosti ili fascinantnih ličnih priča koje su morale biti ispričane.

Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, takmiči se 16 filmova u kategoriji međunarodnog takmičarskog programa. Filmovi uključuju širok raspon tema donoseći portrete impresivnih pojedinaca poput sirijske liječnice koja pod zemljom vodi bolnicu, najpoznatije izraelske “đavolje” advokatice, zajednice lokalaca s ruba Arktičkog mora, ali i portret jednog kafića usred Sahare. Prateći neobične odnose koji nadvladavaju društvene norme i pozicije kao i geografska ograničenja, vode nas do onih nevidljivih i najranjivijih pojedinaca iza nepropusnih zidova iranskog opresivnog režima, propituju zločin i oprost kroz sudbine litvijskih zatvorenika, kritiziraju mehanizme političke moći kroz posjet nekadašnjem gulagu u Arktičkom krugu, ali i zdravstveni sistem Meksika kroz perspektivu porodice koja posjeduje privatnu ambulantnu službu, suočavaju nas s prošlosti te kroz odnos onih najmlađih progovaraju o (ne)mogućnosti suživota u različitosti.

Priče o impresivnim pojedincima

Film Bolnica ispod zemlje (The Cave) Ferasa Fayyada osvojio je dosad petnaestak prestižnih svjetskih nagrada, uključujući nominaciju za Oscara, nagrade Critics’ Choice i Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), nagradu za najvredniji dokumentarac godine kao i nedavno osvojena dva Emmyja za kreativnu umjetnost. Film donosi priču o sirijskom ratu iz perspektive liječnice Amari Ballour, koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji.

Pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), film Šaptom (In a Whisper) rediteljskog tandema Heidi Hassan i Patricie Pérez Fernández donosi priču o prijateljstvu koje nadvladava geografska prostranstva, a IDFA-in laureat u srednjometražnoj sekciji, film Začarani krug (Anticlockwise) iranskog reditelja Jalala Vafaeija dirljiv je portret autorove porodice koja se konfrontira s opresivnim iranskim režimom. Na istom festivalu nagradu za režiju osvojio je iranski filmski veteran Mehrdad Oskouei za potresan film Sjene bez sunca (Sunless Shadows), koji progovara o sudbini pet mladih Iranki osuđenih zbog ubistava nasilnih supruga i očeva. I posebno priznanje na prošlogodišnjoj IDFA-i osvojio je film iz ZagrebDoxove međunarodne konkurencije: Pjena (Froth), filmski debi mladog ruskog reditelja Ilje Povolockog, besprijekorno je snimljena studija male eklektične zajednice “subpolarnih kauboja” koja živi u polunapuštenom gradu na negostoljubivim obalama Barentsova mora.

Dobitnik glavne nagrade festivala CPH:DOX, Švedsko ljeto (Ridge) Johna Skooga, koji je žiri u obrazloženju prozvao savremenom švedskom verzijom Tarkovskog, minuciozno i vješto korištenim filmskim jezikom prenosi impresije o ljetnoj dokolici u Skandinaviji. Poljski film Vjetar. Dokumentarni triler (Wind. A Documentary Thriller) reditelja Michała Bielawskog, ovjenčan nagradom MDR za najbolji istočnoeuropski film festivala DOK Leipzig, u maniri trilera razvija se pak u impresivno simfonično filmsko ostvarenje o nepredvidljivom i destruktivnom vjetru koji puše nekoliko puta godišnje u poljskoj regiji Podhale.

Uzorno vladanje (Exemplary Behaviour) Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa, pobjedničko ostvarenje festivala DOK Leipzig, propituje pojmove zločina, pravde i oprosta kroz priču o zatvorenicima litvijskog zatvora Lukiškės. Švedski reditelj Mikel Cee Karlsson u filmu Neznanac (Fraemling) nastoji pak rasvijetliti sudbinu svog najboljeg prijatelja, postepeno razotkrivajući njegov neobični skriveni život. Koristeći se dokumentarnim snimkama, intervjuima i tehnikama rekonstrukcije pojedinih scena, autor stvara priču o tankoj liniji između žrtve i krivnje.

Priče o različitim društvenim problemima

Kontroverzna izraelska odvjetnica Lea Tsemel, poznata po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika, u fokusu je impresivnog filma Odvjetnica (Advocate), za koji je redateljski dvojac Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche primio desetak nagrada s renomiranih festivala te izborio ulazak u uži izbor za nominaciju za Oscara. Mladi američki reditelj Luke Lorentzen u svom novom dokumentarcu Ponoćna obitelj (Midnight Family), nagrađenom s dvadesetak priznanja širom svijeta, uključujući ono za kameru na Sundanceu, pridružuje se jednoj meksičkoj porodici na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica. Snimljen u stilu cinema verité, film prati rad privatne obiteljske ambulantne službe razotkrivajući kobne manjkavosti državnog zdravstvenog sustava.

Sundanceovom posebnom nagradom žirija ovjenčan film Umjetnica i lopov (The Painter and the Thief) Benjamina Reea nježna je i emotivna priča koja, vješto izbjegavajući sentimentalizam, prikazuje neobično prijateljstvo naslovnih protagonista. S nagradom festivala u Locarnu na ZagrebDox stiže film Pustinjska ulica 143 (143 Sahara Street) Hassena Ferhanija, intiman i evokativan dokumentarac o malom kafiću usred Sahare. Ozloglašena briselska četvrt Molenbeek, poznata po napadima bombaša samoubica i policijskim ophodnjama, poprište je filma Bogovi Molenbeeka (Gods of Molenbeek) finske rediteljice Reette Huhtanen, a prikazana je kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina. Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti. Porodične tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su porodične drame Naslijeđene sjenke (It Takes a Family), u kojoj rediteljica Susanne Kovács iznosi složenu, ličnu priču o vlastitoj porodici, Holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, prenoseći se generacijama, ostavljaju svoj trag u sadašnjosti. Nagrađen Grand Prixom za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem filmskom festivalu Karlovy Vary, film Besmrtni (Immortal) ruske rediteljice Ksenije Ohapkine na pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na svakodnevicu, čak i u na prvi pogled benignim situacijama.

Sve informacije o programu i ulaznicama te raspored projekcija bit će objavljene uskoro na službenoj stranici www.zagrebdox.net.

Izvor: Agencije


Povezane

U takmičarskom programu Regionalne konkurencije Međunarodnog festivala dokumentarnog filma bit će prikazana ostvarenja ‘Dvije škole’ Srđana Šarenca i ‘Možeš biti sve što hoćeš’ Roberta Tomića Zubera.

09 Feb 2017
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO