‘Čistači’, dokumentarni film na AJB

Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Upoznajemo pet “digitalnih njuškala” među hiljadama drugih koje je angažirala Silikonska dolina, a posao im je brisanje “neprikladnih” sadržaja s interneta. Uporedo upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote znatno utjecala internetska cenzura. Tipični “čistač” svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu.

Ipak, u pozadini njihovog rada leže suštinska pitanja o tome kako prepoznati montiranu sliku ili propagandu i šta je to što definira novinarstvo. Gdje je tačno tačka balansa za društvene medije kako ne bi bili ni zakonski neuređen prostor ni forum ispunjen cenzurom? Film Čistači nastoji se pomiriti s tom novom, zbunjujućom paradigmom. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.  

Film Čistači prikazan je u selekciji “Last Minute Cinema” na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala.

Dokumentarni film Čistači  1. dio gledajte na programu Al Jazeere Balkans 16. juna u 17:05, repriza u 23:05, i na digitalnim platformama.

Hans Block (1985) njemački je pozorišni režiser, filmski stvaralac i muzičar. Pohađao je Odsjek za udaraljke na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu te studij pozorišne režije na Akademiji dramskih umjetnosti “Ernst Busch” također u Berlinu.

Od 2014. trajno je zaposlen kao režiser i član Odjela za umjetničku režiju pozorišne trupe Schauspiel u Frankfurtu. Sarađivao je na produkcijama predstava Misterije – postanite nepredvidljivi Knuta Hamsuna, Zapisi iz podzemlja Fjodora Dostojevskog i Flankufuroto Bonna Parka. Predstava Austrijski psiho 2014. osigurala mu je poziv na festival “Radikal Jung” u Narodnom pozorištu u Muenchenu, gdje je osvojila nagradu za najbolju produkciju. S radiodramom Don Quijote – Napadač 2015. nagrađen je za najbolju produkciju na festivalu “Prix Marulić”. Hans Block i Moritz Riesewieck zajednički djeluju kao “Laokoon”, a platformu su nazvali po legendarnom trojanskom vidovnjaku koji je objavio da je trojanski konj opasna prevara. U svojim djelima Riesewieck i Block žele javnosti otkriti trojanske konje našeg vremena. Projekti koje razvijaju u različitim medijskim formatima u početku su istraživačkog tipa, a u konačnici postaju upečatljiva i složena naracija.

Moritz Riesewieck (1985) njemački je autor eseja, scenarista te pozorišni i filmski režiser. Studirao je pozorišnu režiju na Akademiji dramskih umjetnosti “Ernst Busch” u Berlinu. Prethodno je pohađao nekoliko semestara na studiju ekonomije kao stipendist njemačke Fondacije za dodjelu akademskih stipendija i radio kao pomoćni režiser u pozorištu “Schaubuehne” na Leninskom trgu u Berlinu.

U Mexico Cityju 2014. na pozornici je oživio komad Georga Buechnera “Woyzeck”. Njegova špansko-njemačka diplomska predstava pozvana je na renomirani festival Heidelberg Play Market. Riesewiecku je 2016. u Berlinu dodijeljena stipendija “Elsa Neumann” za inovativna pozorišna djela, koja su prikazana na festivalima u Berlinu i Hamburgu, a odnedavno se prikazuju i u pozorištu u Dortmundu. Iste godine Riesewieck je održao predavanje o digitalnoj detoksikaciji na konferenciji “re:publica” u Berlinu i Berlinskim pozorišnim susretima. Njegov esej “Digital Dirt Work” u septembru 2017. objavila je njemačka izdavačka kuća “dtv”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO