Film Srdana Golubovića osvojio dvije nagrade na Berlinaleu

Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa (Sr?an Ili? / Pixsell)

Film Otac Srdana Golubovića osvojio je dvije nagrade na 70. Berlinalu – nagradu publike u programu Panorama i priznanje ekumenskog žirija, prenosi Tanjug.

Nagrada ekumenskog žirija nezavisno je priznanje koje za cjelovečernja ostvarenja dodjeljuje šest članova delegiranih ispred Svjetskog katoličkog udruženja za komunikacije (SIGNIS).

Ovim priznanjem, koje se dodeljuje i filmovima iz progama Panorama, od kako je ustanovljeno 1974. godine, nagrađivani su filmovi reditelja poput Rainera Wernera Fassbindera, Wenera Herzoga i Andreja Tarkovskog.

Film inspirisan istinitom pričom

Film Otac, u kojem glavnu ulogu tumači Goran Bogdan, inspirisan istinitom pričom jednog oca kojem su u srbijanskoj provinciji socijalne službe oduzele dijete i koji se nakon toga pješačenjem u Beograd bori za njihov povrat.

Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Glavne nagrade 70. jubilarnog Berlinalea bit će dodijeljene u subotu naveče, a festival završava u nedjelju, danu rezervisanom za široku publiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO