Preminuo filmski producent Branko Lustig

Istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oscara, Branko Lustig preminuo je jutros u 88. godini, prenose hrvatski mediji. 

Osim Oscara za filmove Schindlerova lista i Gladijator, Lustig je u karijeri dobio nekoliko značajnih međunarodnih priznanja, kao što su francusko Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, te je uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi časopisa The Daily Beast.

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo”, rekao je Lustig nakon što je nagrađen filmskom nagradom Oscar kao najbolji producent 1993. godine za film Schindlerova lista.

Preživio nacističke logore

Zbog židovskog podrijetla, taj je rođeni Osječanin tijekom Drugog svjetskog rata bio zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Diplomirao je glumu 1955. godine na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te iste godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu. Uslijedio je angažman u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao upravitelj lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Oscara donirao Yad Vashemu

Od filmova i serija na kojima je tad surađivao najznačajniji su Guslač na krovu, Sofijin izbor, Limeni bubanj, Vjetrovi rata i Rat i sjećanja.

Potom se, 1988. godine seli u SAD, gdje nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. Pad crnog jastreba, Hannibal, Kraljevstvo nebesko, Američki gangster

Rad na mini-seriji Drug Wars: The Camarena Story okrunjen je nagradom Emmy, a Oscara za Schindlerovu listu donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Prije šest godina sa suprugom se vratio u Zagreb, a ove je godine proglašen počasnim građaninom hrvatske prijestolnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije