Počeo 70. Filmski festival u Cannesu

Ceremoniju otvaranja vodi Monica Bellucci (AP)

Filmski festival u Cannesu, 70. po redu, otvoren je u tom francuskom gradu, uz prisustvo brojnih zvijezda, među kojima su Will Smith i Marion Cotillard.

Za prvo večer predviđena je projekcija filma Ismael's Ghost francuskog reditelja Arnauda Desplechina, a do 28. maja za Zlatnu palmu nadmetat će se 19 ostvarenja.

Ceremoniju otvaranja vodi italijanska glumica Monica Bellucci.

Najbolji film odabrat će žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsjednik), glumci Will Smith (SAD), Jessica Chastain (SAD), Agnes Aoui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorrentino (Italija), Maren Ade (Njemačka), Park Chan-wook (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabriel Yared. 

U konkurenciji za  Zlatnu palmu su filmovi Wonderstruck Todda Haynesa sa Julianne Moore i Michele Williams u priči o dva gluha djeteta koja žive paralelne živote u dvadesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka te Jupiter's Moon mađarskog reditelja Kornela Mundruczoa o mladom izbjeglici koji otkriva nevjerovatne moći nakon što je ranjen.

Sofia Coppola u Cannes dolazi sa rimejkom filma iz 1971. godine The Beguiled u kome je igrao Clint Eastwood. Ovog puta Colin Farrell glumi zavodnika, ranjenog vojnika, a pored njega igraju Nicole Kidman i Kirsten Dunst.

Priča o migrantskoj krizi

Michel Hazanavicius, Oscarom nagrađen za ostvarenje The Artist, u Cannesu će prikazati film Redoubtable o legendarnom reditelju Jean-Lucu Godardu, Jake Gyllenhaal i Tilda Swinton igraju u priči Okja južnokorejskog reditelja Bong Joon-hoa o djevojci koja rizikuje sve da bi zaštitila džinovsku životinju.

Za Zlatnu palmu se takmiče i The Meyerowitz Stories američkog reditelja Noaha Baumbacha; zatim drama o ratnom veteranu You Were Never Really Lynne Ramsay, kao i Loveless ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu bit će prikazan i film Good Time Josha i Bennya Safdija, Michael Haneke predstavit će porodičnu dramu Happy End koja se odvija na sjeveru Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.

Publika će gledati i The Square švedskog autora Rubena Ostlunda, The Killing of a Sacred Deer Yorgosa Lanthimosa, Rodin Jacquesa Doillona, In The Fade Fatiha Akina te  Amant Double Francoisa Ozona.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti i 120 Beats Per Minute Robina Campilla, Radiance Naomi Kawase, The Day After Hong Sang-soa i A Gentle Creature Sergeja Loznitse.

Izvor: Agencije