Pronađena najstarija rukotvorina od zlata

Zlatna perla teška je samo 15 centigrama (Reuters)
Zlatna perla teška je samo 15 centigrama (Reuters)

Bugarski arheolozi su otkrili malenu zlatnu perlu, četiri milimetra u promjeru, za koju vjeruju da je najstarija evropska, a vjerovatno i svjetska, rukotvorina od zlata.

Perla je pronađena u prahistorijskom naselju u južnoj Bugarskoj i potječe iz vremena od 4500. do 4600. godine prije nove ere, kažu arheolozi.

To znači da je nekih 200 godina starija od nakita pronađenog u nekropoli u bugarskom crnomorskom gradu Varni, dosad najstarijeg poznatog komada obrađenog zlata, prenosi Hina.

“Ne sumnjam da je perla starija od zlata iz Varne”, rekao je arheolog Javor Bojadžijev, član bugarske Akademije nauka. “To je uistinu važno otkriće. Taj komadić zlata dovoljno je velik da nađe svoje mjesto u historiji”, dodao je.

Bojadžijev je uvjeren da je perla proizvedena na samom nalazištu, nedaleko od današnjeg grada Pazardžika, gdje je bilo prvo “urbano” naselje u Evropi. Izgradili su ga pripadnici zajednice “visoko razvijene kulture” koji su 6.000 godina prije nove ere tamo doselili iz Anadolije.

“Rekao bih da je to bio prototip modernog grada, iako ga po mezopotamijskim standardima možemo zvati drevnim gradom. Govorimo o mjestu koje je starije od Sumera 1.000 godina”, tvrdi Bojadžijev, misleći na regiju u južnoj Mezopotamiji, današnjem Iraku, koja se smatra kolijevkom urbane civilizacije.

Otkrivena perla

Zlatna perla, teška samo 15 centigrama, iskopana je prije dvije sedmice u ostacima male kuće  koja je na tom mjestu stajala u doba kada je čovjek prvi put počeo koristiti metale bakar i zlato.

Dosad iskopano naselje bilo je površine od 10 do 12 hektara i imalo je odbrambeni zid visok 2,8 metara.

Naučnici koji su istraživali u Mezopotamiji gradom smatraju sve preko 0,8 hektara površine, kaže Bojadžijev.

Na nalazištu je dosad iskopano više od 150 keramičkih figurica ptica, što ukazuje na to su stanovnici vjerovatno poštovali te životinje. Naselje su uništila neprijateljska plemena oko 4100. godine prije nove ere.

Perla će biti izložena u Historijskom muzeju u Pazardžiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO