Hijarbie, Barbie u muslimanskoj odjeći

Nova lutkica Barbie, sa malom „linijom“ odjeće sa muslimanskom maramom, veliki je hit društvenih mreža (Instagram / Hijabie)
Nova lutkica Barbie, sa malom „linijom“ odjeće sa muslimanskom maramom, veliki je hit društvenih mreža (Instagram / Hijabie)

Barbie je obično mršava bjelkinja u uskim hlačama od džinsa, no to bi se moglo promijeniti nakon otkrića Hijarbie, lutkice koja nosi hidžab.

Nova lutkica Barbie, sa „linijom“ odjeće sa muslimanskom maramom, veliki je hit društvenih mreža nakon objave fotografija lutke u haljinama koje je u potpunosti prekrivaju, velovima i širokim abaja haljinama. Fotografije je objavila 24-godišnja studentica medicine Haneefa Adam iz Nigerije.

„Nikada prije nisam vidjela Barbie u hidžabu tako da sam se odlučila na otvaranje profila na Instagramu gdje sam objavljivala snimke Barbie lutki u haljinama koje sam ja pravila. Mislila sam da je veoma važno da lutka bude obučena na način kako se ja oblačim“, izjavila je ona za američke medije.

Adam dodaje kako su lutke odličan način o ispravljanju pogrešnog shvatanja da su muslimanke primorane u potpunosti se pokriti kako bi izrazile svoju pripadnost vjeri.

Razni oblici tijela i boje kože

Na Instagramu je pronašla stranicu o odijevanju lutki Barbie Style i tako se odlučila objaviti snimke koje je sama napravila i u odjeći koju im je sama kreirala. Također, naručivala je Barbie lutke iz inostranstva jer ih u Nigeriji nije bilo u prodaji.

Na društvenim medijima ova nigerijska studentica ima skoro 20.000 sljedbenika i kaže kako je primila ogroman broj zahtjeva iz cijelog svijeta za kupovinu njenih lutki.

Adam, koja je nedavno magistrirala farmakologiju u Velikoj Britaniji, opisuje Barbie kao „skromnu lutkicu“ koja može biti uzor muslimanskim djevojčicama.

Prošlog mjeseca Mattel, američka kompanija koja proizvodi Barbie, predstavila je ovu lutkicu u raznim oblicima tijela i sa različitim bojama kože.

„Voljela bih obući i lutke sa crnom bojom kože, naručila sam ih nekoliko iz inostranstva i uskoro će stići“, kaže Adam.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO