Prvi Oscar DiCapriu za ulogu u ‘Povratniku’

Pobjednički dvojac Povratnika: DiCapriju prvi u karijeri, reditelju Inarrituu drugi uzastopni (Reuters)
Pobjednički dvojac Povratnika: DiCapriju prvi u karijeri, reditelju Inarrituu drugi uzastopni (Reuters)

Leonardo DiCaprio dobio je u nedjelju svoga prvog Oscara za ulogu u filmu Povratnik meksičkog reditelja Alejandra Inarritua, koji je drugu godinu zaredom dobio Oscara za najbolju režiju, dok je Oscar za najbolju glavnu glumicu pripao Brie Larson za ulogu u filmu Soba.

DiCaprio je tokom 25-godišnje karijere za Oscara bio nominiran četiri puta, triput za glavnu ulogu (Avijatičar, Krvavi dijamant i Vuk s Wall Streeta) i jednom za sporednu (Što muči Gilberta Grapea).

Ove je godine smatran favoritom za Oscara za ulogu trapera koga teško povrijeđenog nakon napada medvjeda ostali članovi ekspedicije ostavljaju da umre. U borbi za preživljavanje njegov lik Hugo Glass probija se kroz snijegom pokrivene šume do logora.

Zahvaljujući na nagradi DiCaprio je rekao: „Ne smijemo uzeti ovu planetu zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo“.

Snimajući ovaj film, dodao je, „morali smo otići na južnu polutku da bismo pronašli snijeg“.

„Klimatske promjene su stvarne, događaju se u ovom trenutku. Sve su vrste ugrožene i moramo zajedno raditi i podržavati one čelnike širom svijeta koji govore u ime cijelog čovječanstva.“

Film je sniman sedam mjeseci u Kanadi i Argentini, uz korištenje samo prirodnog svjetla u teškim uvjetima i po veoma hladnom vremenu.

Nagrada za Mađara

Reditelj Povratnika Alejandro Inarritu ove je godine ponovio uspjeh ostvaren lani s filmom Birdman i tako postao treći reditelj u historiji koji je nagradu dobio dva puta zaredom, nakon Johna Forda (1941. i 1942.) i Josepha Mankiewicza (1950. i 1951.).

Brie Larson Oscara je dobila za ulogu u emotivnom trileru Soba o majci i sinu zarobljenima u prostoriji od devet kvadratnih metara bez prozora. Ovo je prvi Oscar i nominacija za 26-godišnju Larson koja je glumila u više od 45 filmova i televizijskih emisija u protekla dva desetljeća.

Film Pod lupom, o razotkrivanju pedofilije u okviru katoličke crkve, najbolji je film po ocjeni Američke filmske akademije za 2016. godinu. Film je ponio nagradu i za najbolji originalni scenario.

Italijanski kompozitor Ennio Morricone dobio je Oscara za najbolju originalnu muziku za film Quentina Tarantina Mrska osmorka. Osamdesetsedmogodišnji autor muzike za više od 500 filmova do sada je dobio tek počasnog Oscara za životno djelo.

Oscara za najbolju originalnu pjesmu dobili su Jimmy Napes i Sam Smith za Writing’s On The Wall napravljenu za film o Jamesu Bondu Spectre Sama Mendesa.

Oscara za najbolji film na stranom jeziku dobio je Saulov sin, dugometražni prvijenac Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta slavnoga Bele Tarra. Radnja filma smještena je u nacistički logor 1944. i govori o Saulu, mađarskom pripadniku Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan kolumbijski film prvi put je nominovan za Oscara.Već nagrađivani „Zagrljaj zmije” govori o susretu plemenskog šamana i zapadnjačkih istraživača u Amazonskoj prašumi. 

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO