MESS: Zlatni lovorov vijenac za predstavu iz Meksika

Lovorov vijenac za najbolju rediteljicu dodijeljen je Katie Mitchell za predstavu 'The Forbidden Zone' (MESS)

Grand Prix 55. internacionalnog teatarskog festivala MESS – Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljen je meksičkoj predstavi Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom teatarske grupe Vaca 35 Teatro en Grupo.

Lovorov vijenac za najbolju rediteljicu dodijeljen je Katie Mitchell za predstavu The Forbidden Zone (Schaubuhne teatar Berlin).

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljen je Kaći Dorić za ulogu u predstavi Brašno u venama i Katarini Bistrović-Darvaš za ulogu u predstavi Antigona – 2.000 godina kasnije, dok je nagrada za najboljeg glumca pripala Panaibri Gabrielu Candi za ulogu u predstavi Vrijeme i prostori: Marrabenta Sola.

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text dobio je Igor Štiks za tekst predstave Brašno u venama.

Nagrada  “Jurislav Korenić” za najboljeg mladog reditelja dodijeljena je Damianu Cervantesu za predstavu Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom.

Glasala i djeca

Nagrada “Rejhan Demirdžić” otišla je u ruke Staše Dukić, za ulogu u predstavi Tramvaj zvani žudnja.

Specijalno priznanje žirija dobila je Željka Udovičić-Pleština za orginalnu dramaturgiju predstave Antigona – 2.000 godina kasnije, dok je ansambl Le Chiens de Navarre s predstavom Kada pomislim da ćemo ostariti skupa dobio specijalno priznanje za kolektivnu igru.

O Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava Zmaj i princeze, s prosječnom ocjenom 9,70.

Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike dobila je predstava Antigona – 2.000 godina kasnije, s prosječnom ocjenom 9,60.

Osim nagrada koje dodjeljuje žiri festivala MESS, na ceremoniji u nedjelju navečer su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS: Oslobođenje  – “Zlatna maska” (Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom, Vaca 35 Teatro en Grupo), magazin Dani – “Hrabri novi svijet” (Brašno u venama, SARTR/Scena MESS), Radio Sarajevo – “Sound of MESS” (Antigona – 2.000 godina kasnije, autora Nigela Osborna) i Specijalna nagrada – “The Paper Cinema's Odyssey”.

Ukupno 22 predstave iz 13 zemalja

Direkcija festivala MESS ove godine je prvi put svoje dvije najznačajnije nagrade – Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra i Zlatni lovorov vijenac za razvoj scenske umjetnosti – dodijelila jednoj osobi, Giorgiu Ursiniju Uršiću.

Nagradu “Marko Kovačević” za teatarsku kritiku, i teatarsku publicistiku Direkcija Festivala dodijelila je ove godine Nataši Gvozdenović, za seriju kritika na portalu www.radiosarajevo.ba.

Od 2. do 11. oktobra 22 predstave iz 13 zemalja imalo je 26 izvedbi, u kojima je učestvovalo oko 400 gostiju.

Održan je i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi šta nakon destrukcije.

U edukativnom segmentu održana su dvije radionice za teatarske reditelje/ice, glumce/ice, performere/ke, lutkare/ke, studente/ice glume i režije, “The Paper Cinema's” i “Schaubuhne Berlin”, dok su za vrijeme festivala održane i promocije knjiga Glumac… je glumac… je glumac Zijaha Sokolovića, Trag u vremenu Mladena Bićanića te promocija priručnika za predškolske ustanove Kako upoznati djecu s pozorištem i pozorište s djecom.

Izvor: Agencije