Predstava Koštana najbolja na 54. MESS-u

Detalj sa nagrađene predstave Koštana (MESS)

Završen je 54. Internacionalni teatarski festival MESS u Sarajevu, koji je u periodu od 3. do 12. oktobra publici ponudio 25 predstava iz 17 država, u kojima je učestvovalo skoro 300 gostiju, prenosi agencija Anadolija.

U Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo objavljeni su laureati i laureatkinje ovog najstarijeg Festivala na području istočne i jugoistočne Evrope.

Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu dobila je predstava „Koštana“ u režiji Andrasa Urbana iz Narodnog pozorišta Subotice.

Nagrada Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripala je Luku Percevalu za predstavu „Front“, dok je nagradu Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobila Suzana Vuković za ulogu u predstavi „Koštana“.

Pored nje, nagradu je dobio i bh. glumac Ermin Bravo za ulogu u predstavi „Mali mi je ovaj grob“ kao i glumac David Espinosa za ulogu u predstavi „Moje veliko djelo“.

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text dobila je Biljana Srbljanović za tekst predstave „Mali mi je ovaj grob“.  Nagrada Jurislav Korenić za najboljeg mladog/u reditelja/icu pripala je Francesci Pennini za režiju predstave „Dob“.

Nagradu Rejhan Demirdžić za najbolju mladu glumicu ove godine dobila je Dina Mušanović za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i ovima oko nje“.

Predstave i radionice

„Juri Muri pleše u Africi“ naziv je predstave koja je dobila Zlatni lovorom vijenac za najbolju predstavu Children MESS-a, a pomenutu predstavu izabrala su djeca.

Ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac publike Festivala MESS dobila je predstava Davida Espinose „Moje veliko djelo“.

Direkcija Festivala ove godine svoju najznačajniju nagradu „Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra“ dodijelila je Paolu Magelliju i Janu Lauwersu.

Nagradu Marko Kovačević za teatarsku kritiku i teatarsku publicistiku direkcija Festivala dodijelila je ove godine Mladenu Bićaniću. Tim pozorišne kritike Festivala koji sačinjavaju mladi kritičari i kritičarke iz regije nagradu Luka Pavlović dodijelio je predstavi „Moje veliko djelo“.

Ovogodišnji MESS je održan u periodu od 3. do 12. oktobra u Sarajevu, Zenici, Goraždu i Visokom. Teatarski Festival ponudio je razne programe svim teatarskim umjetnicima i ljubiteljima pozorišne umjetnosti, kao i saradnju sa poznatim svjetskim umjetnicima kroz radionice.

Internacionalni teatarski i filmski Festival MESS osnovan je 1960. godine pod imenom Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, od čega potiče skraćenica po kojoj je festival i danas prepoznatljiv, a ove godine slavi 54. rođendan.

Preimenovan je u Međunarodni teatarski i filmski festival MESS 1993. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Projekat je inicirala Azra Akšamija, bosanskohercegovačka historičarka arhitekture i profesorica na univerzitetu u SAD-u.

Published On 20 Sep 2014
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO