HDZ i DP postigli dogovor o formiranju nove Hrvatske vlade

Domovinski pokret i HDZ su novu rundu pregovora počeli u utorak kada su, istakle su obje strane, usaglasili 70-80 posto stvari, a dan kasnije su finalizirali obrise nove parlamentarne većine.

Slijedi prikupljanje potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković (Davor Javorović / Pixsell)

Timovi DP-a i HDZ-a postigli su u srijedu “suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade”, objavio je Marko Milić u ime HDZ-a nakon drugog sastanka ove sedmice, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata, javlja Hina.

“Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tokom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost”, saopćio je Milić.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dodali su.

Bez SDSS-a u vladi

DP i HDZ su novu rundu pregovora počeli jučer kada su, istakle su obje strane, usaglasili 70-80 posto stvari.

Danas su razgovarali o strukturi buduće Vlade i finalizirali obrise nove parlamentarne većine.

Jučer su na sastanku s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejem Plenkovićem dogovorili da u njoj neće biti tri zastupnika SDSS-a.

Oni neće dati potpis Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje treće Vlade nakon što je DP postavio uvjet da niti u jednoj priči o formiranju vlasti niti većine ne mogu učestvovati.

Izvor: Agencije