Gervalla: Rusija izvela hibridni napad na Kosovo

Donika Gervalla, šefica kosovske diplomatije, kaže da ruski hibridni napad dolazi nakon najave da će Kosovo vojnom opremom podržati Ukrajinu.

Rusija je danas napala Kosovo hibridnim napadom, nakon naše najave podrške Ukrajini, rekla je Donika Gervalla, ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova (Anadolija)

Donika Gervalla, ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova, objavila je da je Rusija danas izvela hibridni napad na Kosovo.

Ministrica Gervalla je navela da hibridni napad dolazi nakon najave da će Kosovo vojnom opremom podržati Ukrajinu, prenosi Anadolija.

Rusija je danas napala Kosovo hibridnim napadom, nakon naše najave podrške Ukrajini u vidu vojne opreme, u njenoj opravdanoj odbrani od ruske genocidne agresije. Iz genocida Srbije nad Kosovom znamo da se genocid zaustavlja samo vojnim sredstvima”, napisala je Gervalla na platformi X.

Borba za mir

Gervalla je na dvodnevnoj koferenciji Defence24 Days, koja je u ponedjeljak počela u Varšavi, izjavila da se “mir u Evropi može osigurati samo zajedničkim zaustavljanjem Rusije i Srbije”.

U kosovskoj delegaciji s Gervallom je i ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci koji se sastao s poljskim kolegom Wladyslawom Kosiniak-Kamyszom.

“Budući da sam svjestan da rat u Ukrajini ugrožava opštu bezbjednost Evrope, naglasio sam da će Kosovo nastaviti da pruža nepoštednu podršku Ukrajini u okviru naših državnih kapaciteta”, poručio je Maqedonci.

Kosovski ministar je u martu prisustvovao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, gdje je poručio da “Kosovo ostaje nepokolebljivo u podršci pravednoj borbi ukrajinskog naroda”.

Tokom spomenutog sastanka najavio je da će ubrzo Ukrajini biti upućen prvi paket vojne podrške, koji se sastoji od taktičkih kamiona, taktičkih vozila i vojnih oklopnih automobila, prenio je Tanjug.

“Osim toga, najavio sam i koordinaciju i pripremu drugog paketa vojne podrške koji se sastoji od hiljada minobacačkih granata koji će uskoro biti poslati u Ukrajinu, kao podrška jedinicama ukrajinske vojske u povećanju indirektne vatrene moći”, naveo je ranije u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Izvor: Agencije