Kosovska policija pronašla veću količinu naoružanja u blizini Zvečana

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je naveo da su pronađeno naoružanje terorističke grupe planirale da koriste za napade na kosovske institucije.

Naoružanje je pronađeno na osnovu informacija nekih građana i Kosovske obavještajne agencije (Xhelal Svecla/FB/Anadolu Agency)

Kosovska policija je danas u okolini Zvečana, na sjeveru Kosova, pronašla veću količinu naoružanja i vojne opreme, javlja Anadolija.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u prostorijama Regionalne policijske uprave Sjeverna Mitrovica, ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je kazao da je naoružanje pronađeno na osnovu informacija nekih građana i Kosovske obavještajne agencije.

Svecla je naveo da su pronađeno naoružanje terorističke grupe planirale da koriste za napade na kosovske institucije, prije svega na pripadnike Kosovske policije.

Ministar kosovske policije je najavio da će svi odgovorni biti privedeni (Xhelal Svecla/FB/Anadolu Agency)

“Ovaj arsenal naoružanja je ostatak naoružanja terorističkih grupa vođenih od Milana Radojčića, finansiranih, dirigovanih i podržanih od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovo je peti depo tokom godinu dana koje smo otkrili i to je još jedan dokaz direktne uključenosti države Srbije u tendenciju da se destabiliše Kosovo s ciljem njene reokupacije ili njenih dijelova”, kazao je Svecla.

On je istakao da će svi koji su uključeni u nasilne i terorističke akte, koji ugrožavaju ustavni poredak i krše zakon, prije ili kasnije, biti dovedeni pred pravdu i biće osuđeni za djela koja su izveli ili planirali u cilju ugrožavanja sigurnosti Republike Kosovo.

Velika količina oružja i opreme

Generalni direktor Kosovske policije, pukovnik Gazmend Hoxha je kazao da je u blizini gvozdenog mosta prema Rudaru, kod Zvečana, tokom pretresa pronađeno naoružanje i vojna oprema.

“Danas je zaplijenjeno 1.588 komada municije, deset dugih cijevi, od kojih je šest K-47, dva laka mitraljeza, jedna poluautomatska puška Šatgan, 62 komada šok bombi, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, durbin, 4 radio veze, jedan zagušivač, rezerna oprema za radio vezu, 33 puna šaržera, osam praznih šaržera, sedam maski, jedna gas maska, jedan pancir, dvije ploče protiv metaka, jedna uniforma srpske vojske i deset uniformi kosovske policije, dio uniforme, jedan šator, oprema za dron i rezervna operma za oružje”, kazao je Hoxha.

On je naveo da je u toku ispitivanje jedne osobe, bivšeg kosovskog policajca, koji se dovodi u direktnu vezu sa naoružanjem pronađenim u blizini kuće u kojoj on radi.

Naoružana grupa Srba, predvođena Milanom Radojčićem, tadašnjim potpredsjednikom Srpske liste, 24. septembra prošle godine u Banjskoj, kod Zvečana, napala je Kosovsku policiju i tom prilikom je ubijen jedan kosovski policajac, dok su u razmjeni vatre sa policijom nastradala i tri napadača.

Izvor: Agencije