Kosovo i Srbija i dalje bez dogovora oko dinara

Nakon isteka tromjesečnog razdoblja, koje je Centralna banka Kosova odredila za ‘prijelazni period’, euro je službeno jedino sredstvo gotovinskog plaćanja.

Na Kosovu, trgovinski i ugostiteljski objekti u naseljima s većinskim srpskim stanovništvom, u okolici Prištine, obustavili su naplatu robe i usluga u dinarima, čemu se protivi službeni Beograd (Valdrin Xhemaj / Reuters)

Glavni pregovarači Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković niti danas u Briselu nisu uspjeli pronaći kompromisno rješenje u vezi upotrebe srpskog dinara na Kosovu.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak bio je u srijedu domaćin sedme runde sastanaka sa delegacijama Kosova i Srbija u Briselu, koji su održavani od 28. februara do 15. maja, u cilju pronalaženja održivog privremenog rješenja za ljude koji su najviše pogođeni Uredbom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju.

“Ugostio sam glavne pregovarače Kosova i Srbije po sedmi put o implikacijama Uredbe CBK-a. Nažalost, strane nisu uspele da postignu sporazum. Spreman sam da ponovo ugostim strane ako pokažu spremnost da postignu međusobno prihvatljivo privremeno rješenje”, napisao je Lajčak na platformi X.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u pisanoj izjavi nakon cjelodnevnih pregovora također saopštio da strane nisu uspjele pronaći kompromisno rješenje o preostalim otvorenim pitanjima.

“Tokom ovih sastanaka, strane su opširno predstavile svoje stavove i istražile mogućnosti za pronalaženje zajedničkog jezika. EU je davao ideje i prijedloge tokom cijelog procesa, a strane su uspjele premostiti neke od razlika kako bi osigurale finansijske tokove iz Srbije na Kosovo, uključujući i dogovor o osnivanju novog poslovnog subjekta prema kosovskom zakonu koji ima zadatak da privremeno raspodijeli finansijsku pomoć iz Srbije”, naveo je Stano.

EU spreman na još jedan sastanak

Kako je istakao, uprkos tome što je EU iznio kompromisni prijedlog koji je u najvećoj mogućoj mjeri uskladio stavove strana, one se nisu mogle složiti oko nekoliko ključnih pitanja, uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika ovog entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija.

“EU žali što danas nije bilo moguće postići dogovor. EU ocjenjuje da nema spremnosti za pronalaženje kompromisnog sporazuma ubuduće”, naveo je Stano u pisanoj izjavi.

On je istakao da odsustvo dogovorenog puta naprijed ima negativne posljedice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i stalni su izvor zabrinutosti.

“Evropska unija ostaje spremna da sazove još jedan sastanak na ovu temu čim strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje”, zaključuje se u izjavi.

Nakon isteka tromjesečnog razdoblja, koje je Centralna banka Kosova odredila za “prijelazni period”, euro je službeno jedino sredstvo gotovinskog plaćanja.

Na Kosovu, trgovinski i ugostiteljski objekti u naseljima s većinskim srpskim stanovništvom, u okolici Prištine, obustavili su naplatu robe i usluga u dinarima, čemu se protivi službeni Beograd.

Izvor: Agencije