Kosovo obavijestilo Vijeće Evrope da priprema nacrt statuta za ZSO

Kosovo se obavezalo da će formirati zajednicu srpskih opština te je upravo nepoduzimanje konkretnih koraka za njenu uspostavu usporilo prijem Kosova u Vijeće Evrope.

'Nakon današnje odluke da poduzmemo važan i opipljiv korak u ispunjavanju naših obaveza, tražimo i očekujemo od Vijeća Evrope da ispuni svoj dio obaveze i pozove Kosovo da se bez odgađanja pridruži Vijeću Evrope', rekla je Gervalla-Schwarz (Martin Divisek/EPA)

Vlada Kosova priprema nacrt statuta zajednice srpskih opština (ZSO) i poslat će ga Ustavnom sudu do kraja maja, saopštila je kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervalla-Schwarz a nakon što Odbor ministra Vijeća Europe (VE) u dnevni red nije uvrstio tačku o prijemu Kosova u tu organizaciju, piše Fena.

Gervela-Schwarz je rekla kako je obavijestila Vijeće Evrope da Kosovo priprema nacrt statuta za uspostavljanje “mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu”, koji zadovoljava potrebe građana srpske zajednice i istovremeno poštuje Ustav Kosova i načela spomenute organizacije posvećene ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokratije.

“Nakon današnje odluke da poduzmemo važan i opipljiv korak u ispunjavanju naših obaveza, tražimo i očekujemo od Vijeća Evrope da ispuni svoj dio obaveze i pozove Kosovo da se bez odgađanja pridruži Vijeću Evrope, kao zemlju koja je ispunila najviše uslova za članstvo u ovoj organizaciji”, stoji u pismu koje je Gervalla-Schwarz uputila predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Theodorosu Rousopoulosu.

Nacrt osigurava ne samo puno poštovanje Ustava i zakona Republike Kosovo, već istovremno sprečava nedozvoljene vanjske intervencije, kako u opštinama Kosova tako i širom zemlje, napisala je Gervalla na Facebooku.

Srbija želi onemogućiti prijem Kosova

Zamjenik kosovske ministrice vanjskih poslova i dijaspore Kreshnik Ahmeti ranije je potvrdio da Odbor ministra Vijeća Evrope neće 17. aprila glasati o prijemu Kosova u tu organizaciju uprkos podršci koju uživa za članstvo, nakon što je Kosovska vlada objavila da je formiranje ZSO-a postalo uslov za prijem Kosova u Vijeće.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju te je nakon toga najavljivano kako se konačna odluka očekuje 17. maja i da bi Kosovo za prijem u Političkom odboru VE-a trebalo osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Ali Srbija je na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokrenula niz diplomatskih aktivnosti kako bi onemogućila prijem Kosova u Vijeće Evrope iako se Briselskim sporazumom obavezala kako se neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kosovo se, također, obavezalo da će formirati zajednicu srpskih opština te je upravo nepoduzimanje konkretnih koraka za njenu uspostavu usporilo prijem Kosova u Vijeće Evrope.

Kurti ne prihvata da osnivanje ZSO-a bude uslov

Kosovski premijer Albin Kurti ranije je rekao da Kosovo ne prihvata da osnivanje zajednice srpskih opština (ZSO) bude uslov za članstvo Kosova u Vijeću Evrope te da se o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara u Briselu, a ne u Strasbourgu.

Izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je kako su ti procesi veoma povezani jer se Vijeće Evrope bavi pravima manjina, a Kosovo se obavezalo formirati zajednicu srpskih opština.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli dogovor o osnivanju ZSO-a, a 2015. usaglasili njene principe. Iste godine je Ustavni sud Kosova utvrdio da je veliki dio tih principa u suprotnosti s kosovskim Ustavom.

Evropske i američke diplomate su krajem prošle godine Kosovu i Srbiji dostavile nacrt statuta ZSO-a, a uspostavljanje te zajednice dio je sporazuma o normalizaciji odnosa koji su strane dogovorile prošle godine u Briselu i Ohridu.

Izvor: Agencije