Plenković: Hrvatska trenutno ne razmišlja o priznanju Palestine

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. marta priznati nezavisnu palestinsku državu.

Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora dviju strana, rekao je premijer hrvatske Andrej Plenković (Damir Sencar/AFP)

Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznavanju Palestine, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković, nakon što su Španija, Irska i Norveška najavile da će to učiniti, prenosi Hina.

Španija, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. marta priznati nezavisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagovao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja. Tri zapadnoevropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU-a koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunija priznale su Palestinu 1988. u okviru sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njenog proglašenja, to je učinio i Kipar.

Palestinu priznaju 143 članice UN-a

„U ovom trenutku ne razmišljamo o tome”, odgovorio je Plenković u srijedu na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu.

„Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora” dviju strana, dodao je premijer.

Priznanje Palestine najavile su Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost.

Palestinu kao državu trenutno priznaju 143 od 193 članice Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije