HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski sporazum

Prije potpisivanja sporazuma konstituiran je i 11. saziv Sabora kojim će po treći put predsjedavati HDZ-ov Gordan Jandroković.

U trećoj Vladi predvođenoj Plenkovićem bit će više ministarstava nego u prethodne dvije (Robert Anić/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, aktuelni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec nakon izbora, u Saboru koalicijski sporazum koji definira saradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.

S Plenkovićem su stigli i Marko Milić te Tomo Medved dok su u Penavinoj pratnji bili Josip Dabro i Igor Peternel. Sporazum su potpisali mjesec dana nakon parlamentarnih izbora i to bez prisustva medija, a otišli su bez izjava.

“Sve ćemo vam reći sutra”, samo je kratko poručio Plenković nakon izlaska iz prostorija Kluba HDZ-a i prelaska u Banske dvore, prenijela je Hina.

Prije potpisivanja koalicijskog Sporazuma konstituiran je i novi, 11., saziv Sabora kojim će po treći put predsjedavati HDZ-ov Gordan Jandroković, a u toku je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojim se definiraju nazivi i broj ministarstava.

Osnivaju se dva nova ministarstva

U novoj, trećoj Vladi predvođenoj Plenkovićem, bit će više ministarstava nego u prethodne dvije. Sada će ih biti 18 jer se osnivaju dva nova – Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo održivog razvoja, koje je do sada bilo s resorom gospodarstva.

Tako će od sada Ministarstvom gospodarstva “gospodariti” manjinski partner – DP i njihov ministar Ante Šušnjar, a na čelo Ministarstva održivog razvoja trebala bi Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede.

Obzirom da je DP htio i dobio resor poljoprivrede, Vučković će zamijeniti njihov Josip Dabro. U naziv Ministarstva poljoprivrede se dodaju još i šumarstvo te ribarstvo, najavio je čelnik DP-a Ivan Penava.

Dobili su još i demografiju, a to Ministarstvo će voditi Ivan Šipić.

Izvor: Agencije