Borut Pahor priprema nacrt plana za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Uz podršku premijera Roberta Goloba i šefice diplomatije Slovenije Tanje Fajon, Borut Pahor je kandidat Slovenije za specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine.

Borut Pahor bi naslijedio Miroslava Lajčaka, koji ove godine odlazi na funkciju ambasadora EU-a u Švicarskoj (EPA-EFE/Toms Kalninis)

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, kandidat za specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, priprema nacrt plana za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, piše crnogorski list Vijesti na svom portalu, prenosi Beta.

“U kontekstu njegove kandidature za posebnog izaslanika EU-a za dijalog Beograd-Priština, Borut Pahor radi na pripremi drafta nacrta za dalje uspješno provođenja dijaloga, koji je nažalost zastao”, potvrdila je za Vijesti Pahorova glasnogovornica Spela Vovk.

Konsultacije sa zvaničnicima EU-a

Prema njenim riječima, prije završetka nacrta, Pahor želi da se konsultuje sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, članicama EU-a i predstavnicima država Kvinte, koju čine Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija i SAD.

Uz podršku premijera Roberta Goloba i šefice diplomatije Slovenije Tanje Fajon, Borut Pahor je kandidat Slovenije za specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine, čime bi naslijedio Miroslava Lajčaka, koji ove godine odlazi na novu funkciju ambasadora EU-a u Švicarskoj.

Izvor: Agencije