Ustavni sud u ponedjeljak o Milanovićevoj kandidaturi za premijera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je da će biti SDP-ov kandidat za premijera na izborima sljedećeg mjeseca, što je potaklo val polemika u zemlji.

Zoran Milanović (Luka Stanzl/PIXSELL)

Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Prema saopćenju Ustavnog suda, predsjednik tog suda sazvao je za ponedjeljak u 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu tačka – Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave predsjednika Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.

‘Neočekivan potez’

Milanović ostavku s funkcije predsjednika države namjerava dati nakon parlamentarnih izbora, dok dio ustavnih stručnjaka smatra da bi kao kandidat na izborima to trebao učiniti odmah.

Hrvatski predsjednik objavio je u petak da će se kandidirati za utjecajnu funkciju premijera, na SDP-ovoj listi, što je odluka koju je Reuters opisao kao “neočekivanom”.

Milanović će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Grbin izvijestili na konferenciji za medije, a Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Izbori za parlament s 151 mjestom održat će se 17. aprila.

Milanović je, kao ga opisuje Reuters, socijaldemokrat i populist kojem predsjednički mandat istječe u februaru 2025. i bio je u sukobima s aktuelnim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Milanović i Plenković često su se prepirali oko javnih i ekonomskih politika, popunjavanja upražnjenih mjesta i načina borbe protiv pandemije COVID-a 19. Često su se vrijeđali i odbijali susrete.

Izvor: Al Jazeera i agencije