Britanski izaslanik za Zapadni Balkan: RS ne može biti nezavisna, Srbija treba uvesti sankcije Rusiji

London osuđuje prijetnje otcjepljenja i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i ‘nezavisna država’ kakvom je želi učiniti njen predsjednik Milorad Dodik, kaže Stuart Peach.

'Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu', rekao je Peach (Pixsell)

Bosnaskohercegovački entitet Republika Srpska ne može biti nezavisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je u razgovoru za Hinu Lord Stuart Peach, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan.

London „osuđuje prijetnje” otcjepljenjem Republike Srpske i nastavlja podržavati Dejtonski sporazum, rekao je ovaj bivši zapovjednik britanske ratne avijacije i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a.

Peach je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski izaslanik je „i dalje zabrinut”, posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje otcjepljenja Republike Srpske.

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i „nezavisna država” kakvom je želi učiniti njen predsjednik Milorad Dodik, kazao je Peach.

„Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu”, rekao je Peach.

Multietničko nezavisno Kosovo

Velika Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je posljednja država Zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanim u decembru kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, kaže Peach za Hinu.

Beograd pritom treba sarađivati s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju koja je u svom preliminarnom izvještaju dala konkretne primjedbe na izborni proces.

Peach je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organizovanje oružanog sukoba kod mjesta Banjska na sjeveru Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Nazvao je to „ozbiljnim incidentom” pa istakao da kosovske vlasti potpuno sarađuju u istrazi, „što je naglasio i razgovorima u Beogradu”.

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizirajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinisano djelovanje kosovske policije.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova bit će na dobrobit svih građana obje država, ali i šire regije, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona „multietničke republike”, rekao je Peach.

Što se tiče Crne Gore i njene nove vlade koja ima podršku proruskih i prosrpskih stranaka, Peach je rekao da je ona pokazala pozitivne korake u reformi vladavine prava i imenovanja sudija, što su prepoznale i Velika Britanija i EU.

Crnogorsku vladu treba ohrabrivati da zadrži ili ubrza tu putanju, rekao je Peach, naglašavajući važnost Crne Gore kao članice NATO-a.

Rusija ne smije destabilizovati Balkan

Peach je tokom boravka u Hrvatskoj posjetio Osijek, gdje je bio u Centru za mir i nenasilje, te Vukovar gdje je posjetio Vodotoranj i Ovčaru. Susreo se s predstavnicima nevladinih udruženja kako bi se iz prve ruke upoznao s tamošnjim inicijativama za poslijeratno pomirenje.

„Apsolutno sam predan pomirenju bilo gdje u svijetu, gdjegod možemo dovesti do promjena”, rekao je bivši čelnik britanskog Imperijalnog ratnog muzeja.

Peach je naglasio kako je danas zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba „važnije nego prije” ne dodavati nove rizike području Zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele destabilizirati to područje, poput Rusije, da u tome uspiju.

U današnjem „svijetu moramo biti budniji nego ikad”, rekao je Britanac koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove „iza kojih ne stoje činjenice”.

Rusku agresiju na Ukrajinu Peach je proglasio napadom na evropske vrijednosti, zbog čega je ključno da Evropa ujedinjeno stane u njihovu odbranu.

Stuart Peach je posjetio Hrvatsku peti put otkako je krajem 2021. imenovan izaslanikom premijera, a između ostalih, sastao se sa hrvatskiim premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada