Video: Veliki požar u Kineskom trgovačkom centru u Beogradu

U intervenciji učestvuje 76 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, dok su pripadnici Helikopterske jedinice sa tri helikoptera u 37 naleta izbacili ukupno 71 tonu vode.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije lokalizovali su požar koji je rano jutros izbio u Kineskom tržnom centru, u Ulici Jurija Gagarina, na Novom Beogradu, piše Tanjug.

Prema dosadašnjim informacijama, nema povrijeđenih osoba, saopštio je MUP.

Kako se navodi, u intervenciji učestvuje 76 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, dok su pripadnici Helikopterske jedinice sa tri helikoptera u 37 naleta izbacili ukupno 71 tonu vode.

Dogašivanje požara je u toku, dodaje se u saopštenju.

Brza reakcija

Prva dojava o požaru stigla je nešto prije sedam sati.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je da je važno što je spriječeno širenje požara na lokale iza centra, što je i bio stvarni cilj, kako bi se sačuvao bar jedan dio lokala koje vatra nije zahvatila.

“Za sada smo u tome uspeli i, kao što sam rekao, najvažnije je da nemamo povređenih i stradalih”, rekao je Čaušić.

Čaušić je rekao da je Komandooperativni centar Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda jutros u 6.57 dobio dojavu o požaru u ovom tržnom centru, da su za nekoliko minuta prve ekipe došle a da je za pet minuta počelo gašenje požara koji je već kako je rekao, bio u razvijajućoj fazi.

Čule se detonacija

Gašenje požara otežava jako mnogo plastike, robe, tkanine koja je skladištena i na krovu i u objektima i prostorima tržnog centra, objašnjava Čaušić.

“Takođe, čuli smo i neke detonacije, pretpostavlja se da potiču od eksplozija plinskih boca koje se nalaze u restoranu brze hrane koji je izgoreo, na sreću sada više te detonacije ne čujemo. Nažalost mi smo već 2021. imali iskustvo velikog požara u ovom centru, tada smo spasili 200-360 objekata, nadamo se da ćemo uspeti da spasemo jedan deo i sada, međutim, kao što sam rekao veoma velika količina lakogorive materije koja emituje veoma visoku temperaturu, u stvari je ono što je najteže kod ovakvih objekata”, rekao je on.

Čaušić kaže da su se po naredbi ministra unutrašnjih poslova i helikopteri uključili u akciju kako bi pokušali oboriti malo temperaturu da bi spasilačke ekipe mogli da priđu licu mjesta.

Poručio je da će se uzrok izbijanja požara znati nakon gašenja, kada nadležne službe izvrše uviđaj.

Isti tržni centar u Bloku 70 gorio je i 2021. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije