Osam godina se ne rješava pitanje granice Hrvatske i Crne Gore

Granica između Crne Gore i Hrvatske u području poluotoka Prevlaka je sporna od raspada bivše Jugoslavije ‘90-ih godina.

Kontrolu nad spornim graničnim pojasom na Prevlaci preuzeli su posmatrači UN do 2002. kada je utvrđen Protokol o privremenom graničnom režimu Reuters)

Komisija za razgraničenje Crne Gore i Hrvatske sastala se posljednji put prije osam godina, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Ambasade Hrvatske, uprkos poruci Evropske unije da neće primiti u članstvo države koje imaju granične sporove, prenosi Beta.

I Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, kandidatu za članstvo u EU, konstatirala da nema napretka u procesu razgraničenja sa Hrvatskom. O tom pitanju bilo je riječi i na sastanku hrvatskog i crnogorskog predsjednika, Zorana Milanovića i Jakova Milatovića, u Zagrebu.

Milatović je kazao kako se zalaže da se “intenzivira rješavanje svih otvorenih pitanja”.

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero kazala je za RSE da bilateralni sporovi ne trebaju “ometati proces pristupanja”.

“Odgovorne strane ih moraju riješiti uoči pristupanja. EK obraća naročitu pažnju na rešavanje ovih sporova i pruža podršku ukoliko je neophodno”, istakla je i naglasila kako je politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope.

Ničije more

Granica između Crne Gore i Hrvatske u području poluotoka Prevlaka je sporna od raspada bivše Jugoslavije ‘90-ih godina. Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaljev.

Poslije ratnih sukoba devedesetih, kontrolu nad spornim graničnim pojasom na Prevlaci preuzeli su posmatrači Ujedinjenih nacija do 2002. godine. Te godine je utvrđen Protokol o privremenom graničnom režimu.

Protokolom Hrvatska ima kopneni dio poluotoka i morski pojas ulaza u Boku kotorsku od 550 metara, dok je dio akvatorijuma uz lijevu obalu poluotoka proglašen “ničijim morem”. Taj status je zadržan do danas.

Dvije vlade su prije 15 godina, 2008. godine, pristupile pronalaženju trajnog rješenja pitanja Prevlake, uključujući i kroz Komisiju za razgraničenje. Komisija se, međutim, nije sastajala u mandatima posljednja tri crnogorska premijera – Duška Markovića, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

Hrvatska “smatra kako je potrebno obnoviti rad” Komisije, koja se posljednji put sastala 2015, saopštila je Ambasada u Podgorici.

Izvor: Agencije