Dodik: Schmidtov zadatak da deklasira RS, nećemo posustati pred pritiscima

Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsjednika, rekao je Dodik.

Građani su na pola sata obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je zadatak Christiana Schmidta da “deklasira Srpsku” i odbacio kao netačne izjave visokog predstavnika o nepostojanju granice među entitetima u BiH.

Dodik je rekao da RS neće posustati pred pritiscima, prenosi Tanjug agenciju Srna.

“Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja – razgraničenje je ovdje ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Schmidt, pokušavaju to nešto da objedine po cijenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon”, rekao je Dodik novinarima na Jahorini gdje je učestvovao na “Saboru mladih Srpske”.

On smatra da “oni koji aplaudiraju Schmidt” očekuju da Srbi imaju probleme.

“Schmidt je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne oklijeva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsjednika”, rekao je Dodik.

Organizovani protesti

On je ponovio da Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovao Schmidt za visokog predstavnika i da on zato nije visoki predstavnik, pa, kako je naveo, samim tim nije ni bitno šta on kaže.

Schmidt je nedavno rekao da je neodgovorno organizovati proteste na međuentitetskoj liniji razgraničenja i naveo da međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, već isključivo administrativna linija.

“Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima”, napisao je Schmidt na društvenoj mreži X (Twitter).

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, koji je bio najavljen za petak ispred Suda i Tužilaštva BiH, u petak su održani mirni protesti na estetskoj liniji u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Nevesinju.

Građani su na pola sata obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Izvor: Agencije