Schmidt proširio ovlasti Memorijalnog centra Srebrenica i najavio registar ratnih zločinaca

Memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Christian Schmidt je prije donošenja odluke odao počast žrtvama genocida u Srebrenici (OHR/Twitter)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici i donio nove odluke vezane za rad Memorijalnog centra Srebrenica uoči ceremonije obilježavanja 20. godišnjice otvaranja.

„Poštovanje prema žrtvama i preživjelima, te prihvatanje činjenica, sastavni su elementi pomirenja“, rekao je Schmidt.

Nakon odavanja počasti žrtvama srebreničkog genocida Schmidt je održao konfrenciju za novinare na kojoj je objavio odluku o proširivanju nadležnosti MC Srebrenica, te je najavio registar ratnih zločinaca.

On je podsjetio da su njegovi prethodnici na funkciji visokog predstavnika dali veliki doprinos u osnivanju centra, od Wolfganga Petritscha koji je 2001. godine donio odluku osnivanju Fondacije Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje, Paddyja Ashdowna koji je 2003. godine prenio vlasništvo nad Fabrikom akumulatora na Fondaciju i na kraju Christiana Schwarz-Schillinga koji je 2007. godine donio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Schmidt je najavio kako u ladici ima još neke odluke koje planira rješavati ukoliko to ne učine bh. institucije.

„To uključuje pravljenje baze podataka osoba koje su pred sudovima osuđeni za počinjenje genocida i druge ratne zločine, a druga odluka se odnosi na zabranu izbora na javne funkcije osoba koje su osuđene za ratni zločin i dodjeljivanje nagrada i priznanja takvim osobama“, najavio je Schmidt.

Prvo će se omogućiti MC Srebrenica da dalje razvija i širi svoje aktivnosti posebno one koje su važne za sjećanje na genocid kako bi se spriječilo njegovo poricanje. Doći će do proširenja centra jednim institutom za istraživanje i obrazovanje. Imat ćemo domaći i međunarodni tim koji će se sastojati od eksperata za genocid koji će se baviti tim pitanjem kako bi doprinijeli ovim nastojanjima”, dodao je visoki predstavnik.

Nove odluke u ladici

On je u obrazloženju svoje odluke naveo da je njegova vizija da zajedno sa čelnicima centra, pristupe obrazovanju mladih generacija u Evropi o onome šta se dogodilo u Potočarima.

“Trebamo razmišljati o visokopozicioniranim međunarodnim zvaničnicima koji mogu dati svoj doprinos ovom centru. Ovo me podsjeća na to da i gospodin Clinton koji je prije 20 godina otvorio ovaj centar danas se ovdje obraća putem videolinka kako bi nas upozorio da na ovim stvarima trebamo raditi i u budućnosti”, kazao je Schmidt.

Schmidt je istakao da, ako govorimo o preprekama izgradnji povjerenja i puta ka trajnom miru, teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava preživjelih i svih onih koji su stradali tokom rata.

„Razgovarao sam sa preživjelima i Ćamilom Durakovićem, bivšim načelnikom Opštine Srebrenica, a sada potpredsjednikom RS. Njihov glas se mora čuti jače uz punu uključenosti podršku društva. Da bismo to olakšali moramo se suočiti s poricanjem, revezionizmom i iskrivljenjem istine koju su utvrdili međunarodni i domaći sudovi. Ovaj napor zahtijeva sveobuhvatne i dobro osmišljene mjere”, rekao je Schmidt.

On se zahvalio svim preživjelima, žrtvama, organizacijama, Muniri Subašić i njenom timu, direktoru centra Emiru Suljagiću i timu te svim domaćim i međunarodnim faktorima koji nisu zaboravili ovo pitanje.

Schmidt je istakao kako su sve odluke spremne i čekaju samo potpis.

“Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam da ih provedem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme”, poručio je Schmidt.

20. godišnjica Centra

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, ove godine, obilježava 20. godišnjicu zvaničnog otvaranja.

Tim povodom, u bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u Srebrenici danas će biti organiziran prigodan program, a sudionicima događaja obratit će se predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, nakon čega će uslijediti video-obraćanje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i Menachema Z. Rosensafta, potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa, prenosi Fena.

Planirano je i obraćanje majke Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Hasana Hasanovića, preživjelog svjedoka genocida, Alice Nderitu, specijalne savjetnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, Amre Begić, pomoćnice direktora Memorijalnog centra Srebrenica.

U sklopu prigodnog programa bit će prikazan i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992-1995.

Opomena budućim generacijama

Memorijalni centar osnovan je kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.

Ovaj memorijalni kompleks, smješten u Potočarima nedaleko od Srebrenice, osnovan je Odlukom visokog predstavnika, a zvanično ga je 20. septembra 2003. godine otvorio Bill Clinton, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Godine 2007. odlukom visokog predstavnika donesen je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Tim zakonom ustanovljen je kao pravni nasljednik prvobitne Fondacije sa sjedištem u Potočarima, a definiran je i njegov službeni naziv.

Izvor: Agencije