Schmidt posjetio Banju Luku, sastao se s Komaricom

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini se u nedjelju sastao s biskupom iako mu je Milorad Dodik poručio da ne smije doći u bh. entitet RS.

Christian Schmidt i Franjo Komarica složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH (OHR)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt se u nedjelju u Banjoj Luci sastao s biskupom Franjom Komaricom, objavio je Ured visokog predstavnika (OHR na društvenim mrežama.

Schmidt i Komarica razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi s projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suuradnju “Marija Zvijezda”, koji uskoro obilježava treću godišnjicu.

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

“To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene saradnje, ne jednoumlju”, rekao je visoki predstavnik te naglasio da on podjednako radi za sve građane bh. entiteta Republika Srpska i Bosne i Hercegovine.

Dodikove prijetnje Schmidtu

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je 6. septembra zaprijetio je da će policija RS-a uhapsiti Schmidta ukoliko kroči na teritorij tog bh. entiteta, tvrdeći da se on “lažno predstavlja prvim čovjekom međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini”.

Dodik je rekao da entitetske vlasti pripremaju uredbu kojom će Schmidtu biti zabranjen ulazak u RS kao visokom predstavniku.

“Pišemo nalog da ćemo ga uhapsiti i deportovati kada uđe u Doboj ili ako ide negdje bude u tranzitu, onda će biti pod pratnjom samo da što prije prođe. Ako dođe na sastanak u RS, biće izbačen”, izjavio je.

Dužnosnici u RS-u negiraju autoritet Schmidta i tvrde da on nema mandat visokog predstavnika jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada