Njemačka daje punu podršku Christianu Schmidtu

Izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini su potpuno neprihvatljive.

Nastavak secesionističke politike predsjednika bh. entiteta RS-a najviše šteti ljudima u zemlji (Reuters/Ilustracija)

Izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta su potpuno neprihvatljive, navodi se u izjavi glasnogovornika njemačke vlade, uz napomenu da bi naredba da se visoki predstavnik uhapsi bila nezakonita i da bi predstavljala kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma,

Ističe se da Dejtonski sporazum već skoro tri desetljećae pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini.

Očuvanje ovog mirovnog poretka je, podvlače, centralni zadatak visokog predstavnika.

“Pritom on ima i punu podršku njemačke savezne vlade. Specijalni izaslanik savezne vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav”, poručuju iz njemačke vlade, prenosi Fena.

Jednoglasna odluka o otkazivanju poticaja

Upozoravaju da nastavak secesionističke politike predsjednika RS-a najviše šteti ljudima u zemlji te da to ima i posljedice.

Prije nekoliko sedmica, podsjećaju, vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta u RS-u i time na njihovo sukcesivno okončanje te da je i Evropska komisija otkazala poticaje.

“Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije”, naglašeno je u izjavi iz njemačke vlade, saopćeno je iz ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu.

Izvor: Agencije