Okupljanja na entitetskoj liniji u znak podrške Dodiku i Lukiću

Na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini, duž entitetske linije između Federacije BiH i Republike Srpske, održavaju se okupljanja u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću.

Na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini, duž entitetske linije između Federacije BiH i Republike Srpske, održavaju se okupljanja u znak podrške Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, i Milošu Lukiću, šefu Službenog glasnika toga entiteta (Fena)

Na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini, duž entitetske linije između Federacije BiH i Republike Srpske, održavaju se okupljanja u znak podrške Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, i Milošu Lukiću, šefu Službenog glasnika toga entiteta.

Protiv njih je, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH, državno tužilaštvo podignulo optužnicu.

Zahtjev Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji za okupljanje ispred državnih pravosudnih institucija, MUP Kantona Sarajevo je, iz sigurnosnih, ali i proceduralnih razloga, odbio.

Nakon toga, Odbor je pozvao na proteste duž entitetske linije, u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i Nevesinju, te na polusatnu blokadu ceste.

Poruka Christiana Schmidta i EUFOR-a

Ranije danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je da je neodgovorno organizovati proteste na međuentitetskoj liniji razgraničenja, nakon što je za danas najavljen skup u znak podrške predsjedniku bh. entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća da je neodgovorno na međuentiteskoj liniji organizovati političke događaje koji podstiču podjele”, navodi se u objavi Ureda visokog predstavnika na društvenoj mreži X (Twitter).

Dodaje se da međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, već isključivo administrativna linija.

Istim povodom oglasio se i EUFOR iz kojega su saopštili da danas nije primio nikakve zahtjeve od vlasti u BiH i da nije rasporedio dodatno osoblje, nakon što je objavljeno da su njihovi pripadnici stigli u Mostar.

Izvor: Al Jazeera i agencije