Vladika Jovan: Postoji državni projekt preuveličavanja broja žrtava Jasenovca

Odlučno odbacujem bilo kakvu mogućnost da postoji državni projekt da se uveća broj žrtava u Јasenovcu, kaže Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Imamo državni projekat revizije, nemojmo se zavaravati, tvrdi vladika Jovan Ćulibrk (Pixsell)

Čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odbacio je tvrdnje pakračko-slavonskog vladike Jovana [Ćulibrka] da država Srbija stoji iza preuveličavanja srpskih žrtava u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata, u rijetkoj kritici nekog visokopozicioniranog člana Srpske pravoslavne crkve o ovoj temi.

„Imamo slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane”, rekao je vladika Jovan na tribini Srpskog privrednog društva “Privrednik” u Zagrebu, a prema snimku koji je objavljen na društvenim mrežama.

„To je podrška lažnoj priči sa Gideonom Greifom koji se pojavio u Srbiji. Svi znamo ko je, svi profesionalni historičari znaju ko je, svi znaju da je cirkus, jer Greif već govori o milion i 400 hiljada žrtava Jasenovca. Ne više ni o 700 hiljada, nego milion i 400 hiljada, a nauka, struka šuti […]

Postavlja se pitanje etike u struci historičara. Imamo državni projekat revizije, nemojmo se zavaravati […] i struka se ponaša kao da se to dešava u nekoj drugoj državi”, rekao je vladika Jovan.

Spor oko broja ubijenih u Jasenovcu

Prema podacima Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, u logoru je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno ili je od bolesti i izgladnjivanja umrlo najmanje 83 hiljade ljudi, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116). No, broj ubijenih u Jasenovcu za službenu politiku u Srbiji i entitetu Republika Srpska u Bosni i Hercegovini višestruko je veći.

Dodik je kasno u srijedu rekao da su ga pogodile vladikine riječi, navodeći da ne postoji nikakav državni projekat o uvećavanju broj žrtava u Јasenovcu.

„Odlučno odbacujem bilo kakvu mogućnost da je državni projekat Srbije i Republike Srpske da se uveća broj žrtava u Јasenovcu. O zločinu u Јasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “ustaška vlast je prikrivala te zločine, a komunistička vlast nije dozvolila da se utvrdi tačan broj žrtava“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada