Hrvatski premijer naredne sedmice u Grčkoj

Andrej Plenković će učestvovati na neformalnoj večeri regionalnih lidera, čija je glavna tema nastavak procesa evropskih integracija država jugoistočne Evrope i sigurnost kontinenta.

Jedan od ranijih susreta hrvatskog i grčkog premijera (Reuters)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak će u Grčkoj učestvovati na neformalnoj večeri regionalnih lidera kojoj su glavna tema nastavak procesa europskih integracija država jugoistočne Evrope i kontinentalna stabilnost i sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, saopćeno je iz hrvatske Vlade.

Domaćin skupa je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sa kojim će se Plenković i bilateralno sastati. Iako iz Vlade to nije najavljeno, za očekivati je da će jedna od tema biti i slučaj hrvatskih nogometnih huligana koji su završili u grčkim zatvorima nakon nasilja uoči utakmice AEK-a i zagrebačkog Dinama u Atini, prenosi Hina.

Hrvatski premijer nedavno je telefonski razgovarao s Mitsotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura sigurnost u grčkim zatvorima i pravedan i efikasan proces.

Osudio huliganizam

Prethodno je najoštrije osudio huliganizam i navijačko nasilje “koje predstavlja negaciju sporta te čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske”. Dodao je kako će, s druge strane, država nastojati maksimalno ispuniti ustavnu obavezu da štiti hrvatske državljane te im pružati im pravnu i konzularnu pomoć.

Istakao je također kako nije realno da su svih stotinjak navijača Dinama, Bad Blue Boysa, jednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih povreda ili uništavanje materijalne imovine. Oni su uhapšeni i pritvoreni nakon sukoba s navijačima AEK-a i smrti jednog grčkog navijača i u zatvorima čekaju završetak istrage o tome.

Plenković je zatražio da se, oni kod kojih se ne utvrdi odgovornost za to, što prije deportiraju u Hrvatsku.

Osim s grčkim, Plenković će u Atini razgovarati s premijerima Bosne i Hercegovine, Kosovai Moldavije.

Izvor: Agencije