U Sarajevu preminuo književnik Marko Vešović

Marko Vešović je cijeli životni i radni vijek proveo u Sarajevu, gdje je tokom opsade grada napisao publicističku knjigu ‘Smrt je majstor iz Srbije’.

Marko Vešović je rođen u selu Pape pored Bijelog Polja 1945. godine (Al Jazeera)

U Sarajevu je sinoću u 78. godini preminuo istaknuti bosanskohercegovački književnik Marko Vešović, javlja Fena.

Rođen je u selu Pape pored Bijelog Polja 1945. godine.

U Bijelom Polju završio je gimnaziju, a Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Godine 1976. izabran je za asistenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a mjesto napušta 1986. godine, kada postaje urednik u Izdavačkoj kući “Veselin Masleša”.

Na filozofski fakultet vratio se 1992. godine.

Cijeli rat proveo je u opkoljenom Sarajevu, pišući kritički intonirane kolumne koje su razobličavale velikosrpsku politiku.

Najpoznatija je Vešovićeva knjiga, nastala tokom godina opsade Sarajeva, Smrt je majstor iz Srbije objavljena 1994. godine.

Pisao o opsadi Sarajeva

Iz tog perioda izdvaja se i knjiga Poljska konjica koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i svim ratnim strahotama koje su građani proživljavali.

“Poezija Poljska konjica, posvećena jednoj ubijenoj sarajevskoj djevojčici, prijateljici pjesnikove kćeri, ostat će kao blistavi spomenik jednoj jezivoj pomrčini rođenoj u glavama provincijalne balkanske inteligencije na koncu dvadesetog stoljeća”, navodi se u opisu knjige.

Godinama je bio kolumnist bosanskohercegovačkih i crnogorskih medija.

Marko Vešović objavio je preko 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika.

Pored Poljske konjice, Vešović se izdvaja i po djelima Nedjelja, Osmatračnica, Rodonačelnik, Četvrti genije, Kralj i olupina.

Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Izvor: Agencije