Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića

Milorad Dodik i Miloš Lukić se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ignorisao je odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice, što je krivično djelo prema zakonima BiH (Pixsell)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice. Za to krivično djelo, ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz člana 203. a stavak 1. Krivičnog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, stoji u kratkoj izjavi državnog tužilaštva.

Lukić, koji je optužen zajedno s Dodikom, direktor je Službenog glasnika Republike Srpske.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda državnog Ustavnog suda BiH. Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, visoki predstavnik Christian Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Istovremeno je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je krivičnim djelom postalo neprovođenje, odnosno nepoštivanje njegovih odluka.

Dodiku i Lukiću prije kazna do pet godina zatvora

Za to je propisana kazna do pet godina zatvora kao i odredba da u slučaju osuđujuće presude osoba koja je osuđena automatski gubi pravo obnašanja dužnosti u svim tijelima zakonodavne, izvršne, pravosudne i upravne vlasti ili bilo kojem drugom tijelu koje se finansira iz budžeta.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorisao i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona što ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan kasnije tu odluku objavio.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s krivičnim progonom bude li Sud BiH potvrdio optužnicu.

Američka ambasada u Sarajevu optužnicu je nazvala važnim korakom u provođenju vladavine prava, koja je “temelj svake demokratije”.

“Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija Bosne i Hercegovine i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Reakcija iz Dodikovog kabineta

Iako se Dodik nije oglasio, iz njegovog kabineta su poručili kako je optužnica “kreacija američke ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Michaela Murphyja, kao i Velike Britanije i EU-a”. Prema njihovim riječima, “jedini cilj optužnice je poništiti institucije Republike Srpske izabrane voljom naroda na demokratskim izborima”.

Naveli su i kako je “narod stvorio Republiku Srpsku u krvi, pa neće dopustiti da mu je bilo ko oduzme”.

“Predsjednik Republike Srpske je optužen jer je izvršavao eksplicitne odredbe Ustava Republike Srpske i nije dozvolio da se Ustavu Republike Srpske i njegovim institucijama nadredi bilo ko i bilo šta, a posebno ne dekret neizabranog stranca bez ikakvog legitimiteta Christiana Schmidta”, poručili su.

Dodik se do sada suočavao s nizom istraga, podsjeća Hina, od sumnji za pranje novca odnosno kupovinu vile u Beogradu, pa do negiranja genocida počinjenog u Srebrenici. Niti jedna do sada nije dovela do podizanja optužnice.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada