Grlić Radman: Ukrajini dostupne hrvatske luke za izvoz žitarica

Vlada Hrvatske donirala je milion eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini.

Radman je u okviru radne posjete Ukrajini posjetio Hostomelj (MVEP)

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boravi u posjeti Ukrajini gdje je potvrdio hrvatsku podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, saopćio je MVEP, prenosi Hina.

Ministar Grlić Radman razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

“Istaknuo je ponovo nepokolebljivu podršku Hrvatske nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica”, navodi se u saopćenju.

“Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva tokom Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije”, istaknuo je važnost dijeljenja iskustava s Ukrajinom. Naglasio je pritom kako je “Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune evropske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći”.

“Hrvatska je svjesna važnosti razminiranja kao preduvjeta za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svijet, uključujući i najranjivije države. Stoga vjerujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svjetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprinijeti tom cilju. U kontekstu moguće svjetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje“, naglasio je ministar Grlić Radman.

Ministar Kuleba zahvalio je Hrvatskoj na solidarnosti s ukrajinskim narodom i pomoći koju je pružila od prvoga dana, navodi se u saopćenju MVEP-a.

“Ukrajina osjeća podršku i pomoć Republike Hrvatske. Naše dvije zemlje ne vežu samo odlični međuvladini odnosi, već i prijateljski odnosi naših naroda. Ukrajina prepoznaje Hrvatsku kao ključnog partnera za proces razminiranja”, rekao je Kuleba.

UNICEF je nabavio 50 generatora i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka u kojem je Radman danas bio (MVEP)

Razvojna i humanitarna pomoć

Radman je u okviru radne posjete Ukrajini posjetio Hostomelj, gdje je prisustvovao primopredaji generatora, koji su osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći hrvatske vlade u saradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku.

Vlada Hrvatske donirala je milion eura UNICEF-u za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini.

Zahvaljujući toj donaciji, UNICEF je nabavio 50 generatora i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka u kojem je Radman boravio tokom posjete.

Ti generatori predstavljaju vitalnu infrastrukturu te će značajno unaprijediti uvjete života lokalnog stanovništva, navodi se u saopćenju.

Njihova instalacija omogućit će pristup neophodnoj električnoj energiji, koja je od izuzetne važnosti za funkcioniranje osnovnih usluga poput obrazovnih institucija i drugih društvenih objekata.

„Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima”, zaključio je ministar Grlić Radman.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada