Protest zbog nedostatka sredstava za liječenje teških oboljenja u FBiH

Surova realnost BiH jeste da su najteži pacijenti primorani da na ulicama traže svoja prava, kažu oboljeli.

Organizacije civilnog društva koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine i Centri civilnih inicijativa danas su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH održali mirni protest (Fena)

Organizacije civilnog društva koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine i Centri civilnih inicijativa danas su ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH održali mirni protest sa kojeg su pozvali Parlament da traži od Vlade FBiH da osigura potreban novac za rad Fonda solidarnosti FBiH, javlja Fena.

Koordinator CCI-ja Dalibor Đerić obrazložio je da je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma PFBiH u martu ove godine naložio Vladi FBiH da prilikom izrade rebalansa Budžeta, usvoji budžetski zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, te osigura dodatna sredstva koja su potrebna za rad Fonda solidarnosti FBiH.

“Međutim, Vlada FBiH tu odluku nije ispoštovala. Od dodatnih 211 miliona KM rebalansa Budžeta, nijedna KM nije izdvojena za Fond solidarnosti FBiH. Stoga, mirnim protestom pokušavamo da ukažemo na problem i da pozovemo Vladu FBiH na odgovornost”, poručio je Đerić.

Najteži pacijenti primorani prava tražiti na ulici

Surova realnost BiH, kako je kazala Enida Glušac iz Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti “Renesansa“, jeste da su najteži pacijenti primorani da na ulicama traže svoja prava, a ne traže ništa osim onoga što im po zakonu pripada – pravo na liječenje i pravo na život.

“Jako je teško kada lijek postoji, ali zbog neprovođenja zakona ljudi su primorani da budu na ulici. U BiH ima sve više oboljelih. Od metastaze karcinoma dojke na listama čekanja se nalazi čak 209 žena, što je užasno mnogo. To da li će Parlament sutra donijeti odluku te u rebalansu Budžeta uvrstiti i Zavod zdravstvenog osiguranja, Fond solidarnosti za nas znači život. Neko se ovdje igra našim zdravljem i našim životima, a mi to nismo zaslužili”, poručila je Glušac.

Elvira Muhić iz Udruženja za cističnu fibrozu u FBiH je podsjetila da su nakon protesta koje su održali u junu, dobili obećanje da će Vlada FBiH preusmjeriti dva milona KM za nabavku lijeka Kaf-trio.

Građani ipak optimisti

“To je primjer apsurda u državi u kojoj živimo, jer ta ista Vlada FBiH ne poštuje zakon koji je propisala, ne uplaćuje sredstva u Fond solidarnosti gdje bi trebala, a s druge strane, odriču se nabavke voznog parka u korist djece”, kazala je Muhić.

Okupljeni građani i porodice teško oboljelih pacijenata, optimisti su i ipak vjeruju da će im Vlada FBiH i parlamentarci pružiti podršku i odobriti sredstva za liječenje teško oboljelih pacijenata.

Očekuju da će zastupnici Parlamenta FBiH od Vlade FBiH tražiti da u rebalansu Budžeta izdvoje dodatna sredstva za Fond solidarnosti, ali i da dokument okvirnog budžeta za naredne godine bude usklađen sa Zakonom o zdravstveom osiguranju FBiH.

Izvor: Agencije