Preživjele žrtve traže da Christian Schmidt u krivičnu evidenciju BiH uvrsti i haške osuđenike

Domaće pravosudne institucije haške osuđenike ne upisuju u krivičnu evidenciju BiH, čemu se preživjele žrtve protive.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (Reuters)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ zatražili su od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da iskoristi ovlasti i uvede u krivičnu evidenciju BiH i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao i njihovog nasljednika, Rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Reakcija je uslijedila nakon što je nedavno objavljena snimka na kojoj osuđeni ratni komandant Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Dario Kordić kaže da se ne kaje zbog svoje prošlosti.

Premda je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu Kordića osudio na 25 godine zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, između ostalog i za zločin u Ahmićima, u srednjoj Bosni, domaće pravosudne institucije haške osuđenike poput Kordića ne upisuju u krivičnu evidenciju.

Hag dostavio presude

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron dostavio je 2016. godine presude tog suda pravosuđu BiH, a preživjele žrtve kažu da Ministarstvo pravde BiH nije uradilo ništa kako bi te presude, zajedno sa ostalim krivičnim presudama, bile u krivičnim evidencijama.

„Imajući u vidu da već skoro deset godina Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde nije pokrenulo nikakvu proceduru sa ciljem unošenja presuda MKSJ u krivičnu evidenciju, te da ni na naše posljednje dopise niko iz Vijeća ministara nije ni odgovorio, očito je da ne postoji interes ni ovog saziva Vijeća ministara da riješi pitanje evidencije presuda MKSJ“, saopćili su i Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, uz poziv Schmidtu da iskoristi svoje ovlasti i haške presude uvrsti u krivičnu evidenciju Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije