Ministrica: Njemačka će zbog Dodika i dalje uskraćivati pomoć RS-u

Predstavnici bh. entiteta mogu uvjerljivim odstupanjem od secesionističkog kursa prokrčiti put projektima na nivou Evropske unije, kazala je Anna Luehrmann.

Anna Luehrmann je kazala da Njemačka ostaje pouzdan i snažan partner BiH na putu ka EU (EPA)

Zbog secesionističke politike predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, Njemačka će i dalje uskraćivati finansijsku podršku infrastrukturnim projektima u RS-u, izjavila je njemačka ministrica za Evropu Anna Luehrmann.

Za sarajevski portal Klix je kazala da “secesionistička“ politika Dodika i njegova “razdorna retorika“ nisu prihvatljivi.

“One dovode u pitanje Dejtonski sporazum. To škodi zemlji i entitetu RS. To vrijedi i za nedavnu posjetu Dodika Moskvi i njegove izjave o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, koje osuđujemo“, rekla je Luehrmann.

“To je u očitoj suprotnosti s kandidatskim statusom i nastojanjima Bosne i Hercegovine da ispuni kriterije za pristupanje Evropskoj uniji. Takvo ponašanje koči približavanje EU i vraća zemlju unazad u procesu pridruživanja.“

Neophodne ‘konkretne reforme u BiH’

Dodala je da će Njemačka nastaviti uskraćivati pomoć RS-u u trocifrenim milionskim iznosima.

“I na nivou Unije suspendiraju se veliki projekti. To je žalosno, jer se radi o projektima koji bi dugoročno koristili RS-u“, kazala je, uz napomenu da “predstavnici RS-a mogu uvjerljivim odstupanjem od secesionističkog kursa prokrčiti put tim projektima“.

Luehrmann je rekla da Njemačka ostaje pouzdan i snažan partner Bosni i Hercegovini na putu ka EU, ali i da se zemlja mora uhvatiti ukoštac sa 14 ključnih prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine kroz konkretne reforme.

Izvor: Al Jazeera