Dokazana povezanost Državne bezbjednosti Srbije s ubistvom Srebreničana

Stanišić i Simatović proglašeni su krivima i za zločine u Trnovu, gdje su pripadnici ‘Škorpiona’ u julu 1995. strijeljali šest Srebreničana.

Zločin se dogodio 17. jula 1995. godine kada su pripadnici specijalne jedinice Škorpioni pod komandom Slobodana Medića ubili šest Srebreničana u Godinjskim Barama kod Trnova (Screenshot)

Bivši čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora, a između ostalog, proglašeni su krivima i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Stanišić, bivši šef SDB-a i Simatović, njegov zamjenik te bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) su, prema navodima optužnice, bili odgovorni za specijalne jedinice SDB-a, koje su uključivale grupe ili pripadnike grupa poput Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) i Jedinice za specijalne operacije (JSO), poznate i kao “Crvene beretke”, “Škorpiona”, “Srpske dobrovoljačke garde” odnosno “arkanovaca” i Arkanovih “Tigrova”.

Na stratištu kod Trnova pripadnici jedinice Škorpioni iz Srbije snimali su strijeljanje šestorice Srebreničana u julu 1995.

Taj snimak, koji je objavljen 2005. na suđenju Slobodanu Miloševiću, obišao je svijet.

U Fondu za humanitarno pravo iz Beograda isticali su da on dokazuje i povezanost Škorpiona s Državnom bezbjednosti Srbije, jer to pripadnici jedinice potvrđuju na snimcima.

Zločin se dogodio 17. jula 1995. godine kada su pripadnici specijalne jedinice Škorpioni pod komandom Slobodana Medića ubili šest Srebreničana u Godinjskim Barama kod Trnova.

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Kazne od 15 godina

Žalbeno vijeće je u srijedu prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su Stanišić i Simatović odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP) koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u Bosni i Hercegovini.

Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio videovezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Današnjom presudom ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Izvor: Agencije