Milanović: Schmidtova odluka može biti opasna za Hrvate

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije.

Odgovarajući na novinarska pitanja u Čakovcu, Milanović je rekao da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije (Igor Kralj / Pixsell)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da bi odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojom je deblokirao formiranje vlasti u Federaciji BiH dugoročno mogla biti “opasna” za Hrvate, prenosi Hina.

U petak je tijesnom većinom glasova izabrana nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i takozvane Trojke koju čine strane SDP BiH, Narod i pravda, te Naša stranka. U opoziciju je otišla Stranka demokratske akcije (SDA) koja je više mjeseci opstruirala formiranje vlade.

Deblokadu je dan ranije omogućio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donjevši odluku za koju je rekao da je jednokratna.

Schmidt će jednog dana otići, problemi će ostati

Odgovarajući na novinarska pitanja u Čakovcu, Milanović je rekao da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije.

“Dugoročno, ako postane presedan, opasna je. Ne pomaže ako kažete ‘ali ovo se primjenjuje samo jednom'”, izjavio je Milanović.

Dodao je da će Schdmit jednog dana otići iz BiH-a, ali će problemi u toj zemlji ostati.

Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija da je Schmidt pogodovao Hrvatima.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada