Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati Dodikovo potpirivanje novog sukoba u Bosni i Hercegovini

SAD će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera BiH, saopćila je Američka ambasada u BiH povodom izjava Milorada Dodika.

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se saopštenjem za medije, a povod su posljednji istupi predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika (Fena)

Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u euroatlantske institucije, saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini povodom posljednjih izjava predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

“Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini. Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Dodaje se da su “retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade.”

Pored toga iz Američke ambasade su podsjetili Dodika na Zakon o odbrani iz 2005 koji “obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu”.

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon.”

Cvijanović: Zamrznuti učešće u u organima BiH

Predsedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjaviila je danas da bi predstavnici Republike Srpske mogli zamrznuti svoje učešće u organima BiH ako se “nastavi blokada realizacije projekata koji su delegirani na nivou BiH”, a Dodik se ponovo založio da stranci ne učestvuju u donošenju odluka, prenosi Tanjug.

Cvijanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dodikom u Banjoj Luci navela da Ministarstvo vanjskih poslova BiH “i dalje zaobilazi Republiku Srpske i njen kabinet”.

Pokušala je, kazala je, da uspostavi dogovor, ali bez uspjeha. Dodik je rekao da se ponovo pokušava uspostaviti stereotip da je “Republika Srpska kriva za sve” i dodao da se i dalje zalaže da stranci ne učestvuju u donošenju odluka.

Kazao je da Zapad traži da Republika Srpska bez pogovora prati odluke EU-a kao “podanici” i da se traži da se uvedu sankcije, dodavši da se ruši unipolarni svijet koji su do sada predvodile SAD.

Rekao je da postoji “opoziciona struktura u Republici Srpskoj koja pokušava da pobjegne od raskola i da plasira lažne vijesti”, te da se opozicija nikad nije izjasnila o “nezavisnosti Republike Srpske” i da su najveći protivnici da do toga dođe.

Dodik: BiH neće u NATO

Dodik je rekao da američki ambasador “samo traži da nanese štetu Srbima” i da ga na to “podstiču Bošnjaci koji rade u toj ambasadi”.

Dodao je da bi trebalo podržati inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske, o tome da EU postane autonomna u odnosu na Ameriku i Kinu, te da bi trebala da prestane da bude podanik SAD-u.

Ponovio je da BiH neće ići u NATO i da “Sarajevo može samo da sarađuje sa tom vojnom organizacijom”.

Naveo je i da će “pokušati da ubijedi Cvijanović da se više ne usvajaju dokumenti o saradnji s NATO-om i da se obustavi učešće u vojnim vježbama sa svima dok traje rat u Ukrajini”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada