PIC: Sužavanje javnog prostora u bh. entitetu RS

Članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira kažu da očekuju povlačenje Nacrta zakona o kriminlizaciji klevete i uvrede sa dnevnog reda Narodne skupštine RS-a.

Kriminalizacija klevete i uvrede dala bi organima vlasti RS-a prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja (Fena)

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council, PIC) izražavaju zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u bh. entitetu Republika Srpska, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u srijedu.

Upravni odbor PIC-a osuđuje fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva do kojih je došlo 18. marta u Banjoj Luci i očekuje od svih u RS-u, uključujući najviše zvaničnike, da se suzdrže od štetnih i opasnih komentara koji doprinose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima.

U saopćenju se navodi sa bi ponovna kriminalizacija klevete i uvrede dala organima vlasti RS-a prekomjerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i građana koji žive u RS-u, prenosi Fena.

‘Ušutkavanje nezavisnih glasova’

Upravni odbor PIC-a apelira na vlasti RS-a da prestanu s aktivnostima kojima se ušutkuju nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu te očekuje povlačenje Nacrta zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine RS-a.

Smatraju da bi najavljeno usvajanje zakona RS-a o nevladinim organizacijama predstavljalo dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizirali nezavisni glasovi u RS-u i ugrozili demokratski procesi.

Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti RS-a da namjerava jednostrano prekinuti saradnju s predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a [SAD i Velika Britanija], što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS-u.

Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije