Vijeće za štampu osudilo odnos policije prema novinaru Nikoli Morači

Nikola Morača je prvo saslušan u policiji zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio, a potom mu je oduzet telefon; naknadno je dobio i status osumnjičenog.

Brojni novinari i građani pružili su podršku Nikoli Morači (Aleksandar Trifunović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH najoštrije je osudilo odnos pripadnika MUP-a entiteta Republika Srpska i nadležnog tužilaštva prema novinaru Nikoli Morači. Istovremeno, u Banjoj Luci su se, u znak podrške Morači, okupili novinari i građani.

Podsjećamo, Morača je prvo saslušan u policiji zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu EuroBlic i portalu Srpskainfo, a potom mu je oduzet telefon.

Morača je dobio status osumnjičenog nakon što je odbio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija, iako nije dužan da otkrije izvor informacija, a svaki pokušaj iznude te informacije od novinara može da se smatra udarom na medijske slobode, piše portal Buka.

Na informativni razgovor privedeni su i glavni urednik Siniša Trkulja te direktor razvoja i izvršni online urednik Boris Lakić, koji su takođe osumnjičeni.

Pravo novinara da ne otkrije izvor

“Prema zakonu, novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal”, naveli su iz Vijeća za štampu.

U saopćenju za medije iz Vijeća za štampu podsjetili su i na Član 20 – Povjerljivost izvora informacija, Kodeksa za štampane i online medije u BiH.

“Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”.

Istaknuto je kako je ovo samo još jedan od vidova pritisaka kojima su mediji izloženi u posljednje vrijeme i ugrožava sigurnost novinara i medijska sloboda.

“Sve češći zahtjevi brisanja članaka na portalima uz prijetnje tužbama bez argumentiranog objašnjenja i bez demantiranja navoda te najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine, a štititi osobe s druge strane zakona”.

Skup podrške

“Pozivamo medije da se udruže u borbi za svoja prava koja im se sve više narušavaju ali i međunarodne organizacije i nadležna ministarstva da pomognu zaštititi medijske slobode bez kojih nema ni napretka društva”, navedeno je u saopćenju za javnost Vijeća za štampu i online medije.

Morača je osumnjičen jer nije otkrio izvor (Aleksandar Trifunović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Morača je okupljenim kolegama na protestu u Banjoj Luci ispričao šta se desilo prethodnog dana, kad ga je policija privela i ispitivala.

Naveo je da u njegovom tekstu postoje određeni detalji koji su važni za javnost. Naveo je također da se dogodilo hapšenje osumnjičenog za silovanje, a tužilaštvo nije tražilo njegovo pritvaranje.

U policiji su ocijenili kako je u svojim tekstovima objavio tajne podatke o istrazi te su tražili da im otkrije ko mu je bio izvor informacija, javlja Hina.

Morača ukazuje kako “niti u jednom trenutku ni u jednom tekstu” nije otkrio identitet žrtve, nego samo inicijale osumnjičenog tako što je prenosio objavu za medije banjolučkog tužilaštva.

Novinari koji su se okupili da mu iskažu podršku upozorili su da se radi o neprihvatljivim pritiscima na slobodu medija.

Nakon Moračinog obraćanja okupljeni novinari su krenuli su prema Policijskoj upravi Banja Luka.

Izvor: Al Jazeera i agencije