Udruženja žrtava traže istragu protiv Dodika zbog negiranja genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa zatražili su od institucija u BiH pokretanje istrage nakon što je predsjednik RS-a opet negirao genocid u Srebrenici.

I nakon skoro dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu  za negiranje genocida (EPA)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa zatražili su od institucija u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Dodik je jučer izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da to svi u Republici Srpskoj znaju. I dosad je u više navrata negirao genocid.

Predstavnici udruženja tvrde da državno Tužilaštvo i institucije ne primjenjuju zakon prema kojemu je negiranje genocida i ratnih zločina krivično djelo, za šta dosad, tvrde, nije podnesena nijedna optužnica. Izmjene zakona nametnuo je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Milorad Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen presudama Međunarodnog Suda pravde (ICJ), Međunarodnog Krivičnog Suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Suda BiH”, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, prenosi Fena.

Očigledno je, dodaje se, da Tužilaštvo BiH i državne institucije ne primjenjuju “Inzkov zakon “ i ne samo da ne primjenjuju nego su desetine prijava za negiranje genocida upućene od pojedinaca i nevladinih organizacija odbačene od Tužilaštva BiH.

Nije podignuta ni jedna optužnica

I nakon skoro dvije godine Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu  za negiranje genocida.

“Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju ‘Inzkov zakon’ je pitanje za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodne zajednice koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH”, pojašnjavaju iz Udruženja.

S tim u vezi, pozivaju nadležne institucije vlasti da podignu optužnicu i primijene krivični zakon Federacije i član 163. iz XV Krivična djela protiv Ustavnog poretka Federacije – Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

‘cSaradnja sa MUP-om RS-a’

“Zahtijevamo od nadležnih federalnih i kantonalnih institucija da ostvare saradnju sa MUP-om i Tužilaštvom Republike Srpske u cilju procesuiranja Milorada Dodika, ali i sa državnim institucijama u cilju zaštite ustavnog poretka Federacije i države BiH”, naglašava se u saopćenju.

Također, pozivaju zainteresirane subjekte i pojedince koji se oglašavaju u povodu negiranja genocida i drugih zločina protiv čovječnosti, “da obavezno naglašavaju da se radi o negiranju presuda koje su donesene od međunarodnih i domaćih sudova”.

“Na taj način sužavaju prostor negatorima i podržavaju zakone BiH, koji jasno definiraju da je negiranje navedenih presuda krivično djelo, a ne negiranje povijesnih, naučnih, historijskih, općih pravnih ili nekih državnih odluka ili nalaza komisija koje ne prestavljaju biće krivičnog djela negiranja shodno zakonima  BiH i F/BiH”,zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada