Memorijalni centar Srebrenica predstavio ‘Priče za budućnost’

Do sada je snimljeno 450 ličnih priča i s dodatnih 50, koje će biti snimljene kroz projekat, Memorijalni centar posjedovat će vrijednu kolekciju od 500 usmenih historija.

Memorijalni centar Srebrenica je počeo projekat snimanja usmene historije pod nazivom 'Priče za budućnost' (Ustupljeno Al Jazeeri)

Memorijalni centar Srebrenica je počeo projekat snimanja usmene historije pod nazivom “Priče za budućnost“ finansiran od Vlade Tuzlanskog kantona (TK).

Ovaj projekat predstavlja nastavak snimanja ličnih priča preživjelih svjedoka genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Hasan Hasanović, šef Tima za usmenu historiju, ističe da je do sada snimljeno 450 ličnih priča i da će sa dodatnih 50 priča, koje će biti snimljene kroz ovaj projekat, Memorijalni centra Srebrenica posjedovat će vrijednu kolekciju od 500 usmenih historija.

“Memorijalni centar u tom pogledu sarađuje s međunarodnim partnerima na internacionalizaciji usmenih historija. Ponosni smo na saradnju sa Shoah fonadacijom, koja u svojoj kolekciji arhiva vizuelne historije posjeduje i 20 usmenih historija iz naše kolekcije”, naveo je Hasanović.

Premijer TK-a Irfan Halilagić je istakao kako kantonalna Vlada pruža kontinuiranu podršku radu Memorijalnog centra.

Preživjeli genocid donose svoje priče

“Vlada u kontinuitetu podržava rad i projekte Memorijalnog centra Srebrenica, tako je bilo i ove godine. Vlada je podržala projekat usmene historije ‘Priče za budućnost’ sa 80.000 konvertabilnih maraka [oko 400.000 eura]. Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih budu dokumentirana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid počinjen u Srebrenici. Zahvalni smo ekipi mladih stručnjaka koji neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze“, rekao je on.

Kroz projekat “Priče za budućnost“ bit će snimljeno 50 novih svjedočenja, koja će biti transkribirana, prevedena na engleski jezik, a potom i indeksirana.

Mahir Omerović, koordinator projekta, ističe zahvalnost preživjelima na spremnosti da podijele svoja iskustva.

“Molim sve ljude koji su preživjeli genocid u Srebrenici da se jave timu Memorijalnog centra Srebrenica kako bismo zabilježili njihova iskustva i na taj način trajno ih sačuvali od zaborava. Memorijalizacija našeg individualnog i kolektivnog sjećanja očvrsnut će temelj istine koja je svjedočena i dokazana pred međunarodnim i domaćim sudovima. Na ovaj način svi zajedno održavamo sjećanje i čuvamo istinu”, kazao je Omerović.

Izvor: Agencije