Schmidt izmijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Izmjena koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt omogućit će da se neutrošena sredstva, prvobitno namijenjena za ukope, koriste u druge svrhe, uz prethodnu saglasnost donatora.

OHR je uvijek bio posebno posvećen radu i naslijeđu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, istakao je Schmidt (Anadolija)

Visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari – Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, čime je prilagodio prethodnu odluku visokog predstavnika kako bi olakšao rad Memorijalnog centra.

Ta izmjena omogućit će da se neutrošena sredstva, prvobitno namijenjena za ukope, koriste u druge svrhe, uz prethodnu saglasnost donatora, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je uzeo u razmatranje ograničenja nametnuta prethodnom odlukom o namjeni donatorskih sredstava, kao i procjenu Upravnog odbora Memorijalnog centra da bi manje od polovine trenutno deponiranih sredstava bilo dovoljno za ukope i nišane, prenosi Fena.

“I dalje je obaveza Memorijalnog centra da osigura primjeren i dostojanstven ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, što je od izuzetne važnosti za njihove porodice i za preživjele. Stoga, ova tehnička izmjena omogućava da Memorijalni centar, uz konsultacije s donatorima, preostala sredstva preusmjeri za druge namjene kao što su građevinski radovi i održavanje te suradnju sa drugim komemoracijskim centrima, fondacijama i udruženjima širom svijeta”, navodi se.

Poboljšanje funkcioniranja Memorijalnog centra

Kako istakao visoki predstavnik, OHR je uvijek bio posebno posvećen radu i naslijeđu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Stoga je, kako navodi, odlučio pružiti pomoć u poboljšanju funkcioniranja Centra, otvaranjem mogućnosti za preraspodjelu sredstava koja su već dostupna.

“Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je ključni spomenik za Bosnu i Hercegovinu i napore na promociji istine i pomirenja. Sjećanje na žrtve i razumijevanje razmjera i posljedica onoga što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine, posebno za mlađe generacije, ima centralnu ulogu u ovim naporima. Kao takvom, ovom jedinstvenom Memorijalnom centru potrebna je stalna briga i pažnja i domaćih i međunarodnih aktera. U tom smislu, trebamo razmotriti načine da osiguramo trajno sjećanje na žrtve, te dalje proširimo memorijalizaciju srebreničkog genocida i promociju mira. Misija Memorijalnog centra će i dalje biti briga za žrtve i komemoracije, te će se dodatno fokusirati na edukaciju”, rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik će nastaviti pružati podršku tom procesu, saopćeno je iz OHR-a.

Izvor: Agencije