Milanović: Srbija će morati priznati Kosovo

Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili praviti se da ga priznaje kako bi legalizirala ono što radi u Ukrajini, rekao je predsjednik Hrvatske.

Između Beograda i Moskve nema nikakve ljubavi, već je riječ o interesu u kojem Srbija služi Rusiji, kaže Zoran Milanovć (Jurica Galoić / Pixsell)

Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u srijedu, dodavši da Beograd mora shvatiti da će iz “srpsko-ruske romanse” izaći kao “prevarena ljubavnica”.

Milanović je u Zagrebu, na konferenciji za medije uz novu slovensku predsjednicu Natašu Pirc Musar, rekao da se u Srbiji “neke stvari moraju promijeniti” kako bi došla na Zapad, gdje je “dobrodošla”, prenosi Hina.

“Situacija u Ukrajini početak je kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse, u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica”, rekao je hrvatski predsjednik, dodavši kako Srbija i pitanje Kosova “smetaju Rusiji”.

“Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i primjer Kosova joj strši kao šiljak pred okom. Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili praviti se da ga priznaje kako bi legalizirala ono što radi u Ukrajini. To je realnost”, rekao je Milanović.

Kazao je da između Beograda i Moskve “nema nikakve ljubavi”, već da je riječ o interesu u kojem Srbija služi Rusiji.

Hrvatski predsjednik kaže da će Srbija “na neki način morati priznati Kosovo”, a političari sa Kosova, “moji prijatelji”, morati dati status zajednici srpskih opština (ZSO), “na što su pristali i što su potpisali”.

‘Uvijek pozivam na priznavanje Kosova’

O svojoj nedavnoj izjavi da je Kosovo oteto Srbiji kazao da je to činjenica, jer Beograd nije pristao na to.

“Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu”, kazao je Milanović.

“Mogao sam reći drugačije – da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo dio Srbije”, rekao je on, dodavši da nikoga ne mora uvjeravati u svoju privrženost kosovskim Albancima.

Kazao je i da državnike iz zemalja koje nisu priznale Kosovo uvijek poziva da to učine.

Srbijanskim tabloidima koji su pozitivno reagirali na njegovu izjavu o “otetom Kosovu” odgovorio je naslovom humoristične serije Larryja Davida Bez oduševljenja, molim (Curb your enthusiasm).

Ovo im se sad neće svidjeti, napomenuo je Milanović.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada