Sud BiH odbio još jednu žalbu Dodikove odbrane, suđenje ostaje u Sarajevu

Odbrana predsjednika bh. entiteta RS žalbu je uložila nakon što je Sud BiH odbio zahtjev za premještanje suđenja u Banju Luku, pod izgovorom da u Sarajevu ‘vlada neprijateljska atmosfera’.

Nakon odbijene žalbe, novo ročište pred Sudom BiH zakazano je za 20. decembar (Pixsell)

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu odbrane Milorada Dodika da se suđenje predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska premjesti iz Sarajeva u Banju Luku, potvrđeno je za bh. medije.

Dodikova odbrana žalbu je uložila u ponedjeljak nakon što je prethodno Sud BiH odbio zahtjev za premještanje suđenja u Banju Luku pod izgovorom da u Sarajevu vlada neprijateljska atmosfera, tvrdeći da su tome doprinijele izjave nekih ambasadora i političara.

Uz žalbu su podnijeli i nove razloge u kojima su, između ostalog, naveli da bi se sudije Suda BiH mogle svetiti Dodiku zbog ranijih izjava da se Sud i Tužilaštvo BiH trebaju ukinuti. Smatrali su da zbog toga predsjednik entiteta Republika Srpska neće imati pošteno suđenje.

Nakon odbijene žalbe novo ročište pred Sudom BiH zakazano je za 20. decembar.

Opcija ulaganja nove žalbe

Sada Dodiku predstoji opcija da i na ovu odluku suda uloži žalbu i eventualno još prolongira početak glavnog pretresa.

Nije isključeno da će Dodik slati nove žalbe i tako odugovlačiti proces.

Dodik se za sada pred Sudom BiH, u procesu koji se vodi protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukić, pojavio dva puta.

Prvi put je izjavio da ne razumije optužnicu, a drugi put je ročište odgođeno jer je Dodikova odbrana najavila žalbu na odbijenicu Suda o premještanju predmeta u Banju Luku.

Dodik i Lukić su optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Izvor: Agencije