Schmidt: Obilježavanje neustavnog 9. januara može imati posljedice

Visoki predstavnik uBiH poručio je da obilježavanje dana  bh. entiteta Republika Srpska 9. januara može imati posljedice i da je prisustvo na takvim proslava nepoštivanje Ustava BiH.

Christian Schmidt naglašava da postupci i aktivnosti vlasti RS-a mogu imati posljedice, saopćio je OHR (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je u ponedjeljak da obilježavanje dana  bh. entiteta Republika Srpska 9. januara može imati posljedice i da je prisustvo na takvim proslava nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti RS-a kojima se obilježava i slavi dan RS-a 9. januar mogu imati posljedice”, piše u saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR).

U poruci objavljenoj na Twitter nalogu OHR-a piše da je učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

U ponedjeljak je u Istočnom Sarajevu obilježen neustavni 9. januar kao dan RS-a.

Ustavni sud BiH 9. januar proglasio neustavnim

Oržana je parada u Istočnom Sarajevu, kakva je ranije bila organizirana u Banjoj Luci.

Vlasti RS-a proslavljaju 9. janaur kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BOsne i Hercegovinb, koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Deveti januar 1992. godine dio zastupnika u skupštini tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine jednostrano je proglasio “republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”, pokušavajući dio teritorija te zemlje održati povezan sa Srbijom, odnosno spriječiti osamostaljenje Bosne i Hercegovine.

Ovaj datum označio je početak rata u Bosni i Hercegovini i masovnih progona Hrvata i Bošnjaka sa teritorija koji je sada entitet RS.

Izvor: Agencije