Američka ambasada u BiH: RS će željom o nezavisnosti uništiti sebe i one oko sebe

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu osudila je dodjelu ordena Vladimiru Putinu i neustavno obilježavanje dana bh. entiteta Republika Srpska.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu ističu da se radi o pokušaju podrivanja države Bosne i Hercegovine (Anadolija - Arhiva)

Odluka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da dodijeli orden predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, čovjeku koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture, bila je za osudu.

To predstavlja odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, navodi ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom Twitter profilu.

Iz ambasade ističu da je nezakonita i odluka Dodika da se neustavni dan RS-a slavi 9. januara, prenosi Fena.

“Time se krši odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je komemoracija neustavna. Član III(3) dejtonskog Ustava [Bosne i Hercegovine] je jasan: Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, sviđale se to vlastima RS.a ili ne”, navode iz ambasade.

Napominju da su u  nedjelju ponovljeni pozivi na nezavisnost RS-a, u kombinaciji s lažnim pravnim tvrdnjama o njenim nadležnostima, i da to predstavlja “pokušaj podrivanja države Bosne i Hercegovine, što gura zemlju na opasan put”.

“RS će samo uništiti sebe i one oko sebe željom o nezavisnosti”, zaključak je objave ambasade SAD-a u Sarajevu.

Izvor: Agencije