Optužnica protiv brata magnata Mittala zbog zloupotrebe u BiH teške 33 miliona eura

Pramod Mittal trenutno nije nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, kao i još dvojica indijskih i državljana Ujedinjenog Kraljevstva.

Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je u četvrtak optužnicu protiv indijskog poslovnog čovjeka Pramoda Mittala (Reuters)

Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je u četvrtak optužnicu protiv indijskog poslovnog čovjeka Pramoda Mittala zbog zloupotrebe teške oko 33 miliona eura u kompaniji bazne industrije, no on je trenutno nedostupan kao i još dvojica indijskih i državljana Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz Pramoda Mittala, brata magnata Lakmshmija Mittala, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli optužilo je indijske državljane Paramesha Bhattacharyya i Rajiba Dasa za izvlačenje novca i neplaćanje obaveza te uništavanje kompanije GIKIL iz Lukavca, u kojoj je Mittalova kompanija Global Steel Holdings Limited-London (GSHL) većinski suvlasnik od 2003.

Optužnicom su obuhvaćeni i članovi upravnih i nadzornih tijela GIKIL-a iz BiH Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić.

Optuženi se terete da su u razdoblju od 2003. do 2019. godine pogodovali većinskom suvlasniku, kompaniji GSHL, u izbjegavanju ulaganja oko 23 miliona eura u GIKIL, a u međuvremenu su na temelju vanjskih menadžerskih ugovora iz tvornice koksa izvukli oko 11 miliona eura.

Stjecanje protupravne koristi

Na čelu grupe bili su indijski i britanski državljani, dok se bosanskohercegovačke državljane tereti za zloupotrebu službenoga položaja i ovlasti te da su omogućili stjecanja protupravne imovinske koristi, kao i potpuno preuzimanje nadzora nad kompanijom od strane Mittala.

Po nalogu Tužilaštva Pramod Mittala, Paramesh Bhattacharyy i Rajib Das su bili uhapšeni tokom 2019, no ubrzo su pušteni da se brane sa slobode nakon što su uplatili kauciju od 1,5 miliona eura. Istodobno, Pramod Mittal je uplatio 11 miliona eura na namjenski račun u korist oštećenog društva GIKIL. Mittal, Bhattacharyy i Das su nedostupni vlastima BiH te je najavljeno kako će se od Ujedinjenog Kraljevstva zatražiti pravna pomoć.

Mediji u BiH su navodili kako je novac za puštanje Pramoda Mittala iz pritvora uplatio njegov brat, milijarder Lakshmi Mittal, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji željeza, koji je pak u toj zemlji vlasnik Mittal Steel, nekadašnje Željezare u Zenici te rudnika željezne rude nedaleko Prijedora.

Izvor: Agencije