UN: Retorika iz institucija BiH potiče ekstremizam

Ujedinjeni narodi su zabrinuti načinima na koji poricanje, polarizacija i retorika iz institucija u Bosni i Hercegovini stvaraju uslove za porast naslinog ekstremizma.

Specijalna izvjestiteljica UN-a Fionnuala Ni Aolain tokom predstavljanja izvještaja u Sarajevu (Fena)

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnuala Ni Aolain izjavila je u petak da je vrlo zabrinuta načinima na koji revizionizam, poricanje, polarizacija i retorika iz institucija u Bosni i Hercegovini stvaraju uslove za porast naslinog ekstremizma i ekstremizma koji vodi ka terorizmu.

Predstavljajući svoja preliminarna zapažanja na konferenciji za medije u Sarajevu, nakon višednevne posjete Bosni i Hercegovini, pozvala  je državne i entitetske vlasti da identificiraju čitav spektar izazova s kojim se Bosna i Hercegovina suočava, uključujući ultradesničarske nasilne ekstremizme.

“Postkonfliktne politike koje vode ka podjelama i neuspjeh u rješavanju postkonfliktnih pitanja su upravo uslovi koji stvaraju naslini ekstremizam“, rekla je Ni Aolain, prenosi Fena.

Navela je da je pozitivno što u Bosni i Hercegovini nije bilo terorističkih napada od 2016. godine i na globalnom indeksu prijetnje terorizma je vrlo nisko rangirana.

Ni Aolain je dodala da je pohvalno što su bh. vlasti usvojile Strategiju za borbu protiv terorizma od 2021. do 2026. godine.

Borci na stranim ratištima

Pozitivnim je ocijenila što su svi muškarci iz Bosne i Hercegovine koji su se borili na stranim ratištima optuženi za krivična djela, a žene i djeca koji su se vratili iz tih područja uključeni u proces aktivne rehabilitacije.

Ni Aolain je poručila da je još uvijek značajan broj bh. državljana koji su zadržani u Siriji i pozvala je vlasti da hitno vrate svoje državljane, među kojima su i djeca.

Dodala je da je određeni broj državljana Bosne i Hercegovine otišao na ratišta u Ukrajinu i da oni također moraju biti procesuirani po istim pravilima, prenosi Anadolija.

Naglasila je da je tokom obilaska zatvora primijetila značajan posao koji je urađen na rješavanju pitanja uslova boravka u tim ustanovama i osiguravanja da svaki zatvorenik ima mogućnost rehabilitacije.

Podsjetila je da Bosna i Hercegovina mora uspostaviti probacijski sistem (uvjetna sloboda) za osobe koje napuštaju zatvore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada